Članak

Karadžić: Strijeljanja pored puta

2. Septembra 2011.00:00
Svjedok Suad Džafić ispričao je na suđenju Radovanu Karadžiću kako je u maju 1992. godine preživio strijeljanje grupe od 32 muškarca s područja Bratunca.

This post is also available in: English

 

Džafić, stoti po redu svjedok Haškog tužilaštva na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS), s drugim uhapšenim muškarcima bio je zatvoren u zgradu policijske stanice u Bratuncu, gdje su, kako je rekao, premlaćivani i maltretirani.

 

“Kad smo izlazili iz ćelije, pojavila se bijela ‘lada’ na kojoj su bile iscrtane mrtvačke glave i bijeli orlovi. Tu sam vidio i Peru Mitrovića, mog komšiju. Bio je i jedan koga su zvali Makedonac i on nam je naredio da bacimo sav novac i dokumente”, prisjetio se svjedok.

 

Na putu iz Bratunca, kako je dodao, autobus se zaustavio u Milićima kod jedne kafane, gdje se jedan policajac obratio Mitroviću riječima: “Daj da ih ja pobijem, da ih ne morate dalje voziti”.

 

Svjedok Džafić je kazao da je autobus produžio do Nove Kasabe, gdje su zarobljenici odvedeni do obližnje njive na kojoj su strijeljani u grupama od po četiri do pet, a svjedok je ranjen ležao praveći se da je mrtav.

 

“Osjetio sam toplinu i pao. Čuo sam kako se Pero i Makedonac prepiru da nisu trebali to raditi pored glavnog puta”, prisjetio se Džafić.

 

U toku unakrsnog ispitivanja, optuženi Karadžić je Džafiću predočio policijski izvještaj o ovom događaju, ističući da je srpska policija tražila informacije o onome što se dogodilo.

 

“Ovdje 80 posto nije tačno. Kaže se da su srpski policajci pokušavali da spriječe tu grupu. To nije tačno. Ako je tako, zašto je onda policajac u plavoj uniformi rekao Peri: ‘Daj da ja to završim’”, kazao je svjedok.

 

Karadžiću, bivšem predsjedniku RS-a, sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Prema optužnici, on je bio član udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s teritorija na koje su Srbi polagali pravo.

 

Na ovom ročištu iskaz je dao i zaštićeni svjedok KDZ-603, koji je opisao kako su srpske snage u junu 1992. godine napale selo Drum (opština Vlasenica), ubile deset muškaraca, a druge odvele u logor Sušica.

 

Zaštićeni svjedok je naveo da je u Sušici bilo zatvoreno oko 1.000 ljudi i da je njih oko 800 potpisalo da dobrovoljno napuštaju Vlasenicu, nakon čega su otišli, dok je svjedok ostao.

 

Karadžić je tokom unakrsnog ispitivanja nastojao da pobije svjedokove navode da mještani Druma nisu bili naoružani, kao i da su prije toga muslimanske snage izvodile napade i diverzije na srpska sela.

 

“Da li znate da imamo izjavu imama Muniba Ahmetovića koji kaže: ‘Otišli smo kući Ferida Hodžića i tražili su da odradim za njih neke poslove oko naoružavanja muslimanskog naroda’”, pitao je Karadžić, a KDZ-603 je odgovario da mu to nije poznato.

 

Ferid Hodžić, bivši zapovjednik Teritorijalne obrane (TO) Vlasenica, pred Sudom BiH u oktobru prošle godine pravosnažno je oslobođen krivice za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Cerskoj, općina Vlasenica.

 

Suđenje Karadžiću će biti nastavljeno u petak, 2. septembra ove godine.

M.T.

This post is also available in: English