Članak

Bogdanović: Presuda 29. augusta

23. Augusta 2011.12:18
Odbrana Velibora Bogdanovića zatražila je od Vijeća Suda BiH da njihovog branjenika oslobodi optužbe za ratni zločin počinjen u Mostaru.

This post is also available in: English

Izricanje prvostepene presude zakazano je za 29. august.

Nada Dalipagić, braniteljica optuženog Bogdanovića, iznoseći završnu riječ kazala je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo radnje koje se optuženom stavljaju na teret.

“Tužilaštvo BiH nije dokazalo nijednu tvrdnju iz optužnice. Velibor Bogdanović u predmetnom periodu nije bio u Mostaru i nije mogao počiniti djelo koje mu se stavlja na teret”, rekla je Dalipagić.

Državno tužilaštvo tereti Bogdanovića da je u noći između 25. i 26. maja 1993. godine, s pet pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), došao u stan bošnjačkog para u Mostaru, gdje je silovao ženu, a njenog supruga, s drugim vojnicima, odveo u logor Heliodrom, u kojem je on proveo 30 dana.

Na teret optuženom je stavljeno i otuđenje nakita, putničkog vozila i određenog iznosa novca ovog para.

Dalipagić je istaknula da su dvojica svjedoka Odbrane dali alibi optuženom, navodeći da je u predmetnom periodu bio na planini Bokševica, koja se nalazi imeđu Konjica i Jablanice, te da nije postajala mogućnost da dođe u Mostar.

“Tužilaštvo nije dokazalo da je Bogdanović predmetne noći bio u kući oštećenih. Nijedan svjedok nije potvrdio da je Bogdanović silovao oštećenu i da je otuđio stvari”, kazala je Dalipagić, istaknuvši da je veliki broj svjedoka kazao da ne poznaju optuženog, te da su ga prvi put vidjeli u sudnici.

Prema braniteljici, svjedokinja je prepoznala Bogdanovića nakon 17 godina i to na osnovu fotografije, što je “nezakonit dokaz”.

“Prepoznavanje samo na osnovu fotografije bilo je nezakonito. Prepoznavanje na osnovu fotografije radi se samo kad nije moguće izvršiti prepoznavanje na drugi način, što ovdje nije bio slučaj. Na dokazu pribavljenom na nezakonit način ne može se zasnivati sudska odluka”, kazala je Dalipagić.

Braniteljica opuženog navela je u završnoj riječi da vještaci koji su vještačili psihičko stanje oštećene nisu našli trag da je posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) kod oštećene usljed silovanja.

“Vještaci nisu mogli na jasan i nedvojben način reći kada i gdje je započela sa neuropsihijatrijskim liječenjem i kakva joj je terapija propisana”, kazala je Dalipagić.

Braniteljica Dalipagić je kazala da je suprug oštećene u više navrata zastrašivao optuženog i njegovu porodicu.

“Bogdanić se gnuša čina silovanja. U ratu je pomagao Bošnjacima… Rođena sestra mu je udata za Bošnjaka. Optuženi je bio čestit vojnik, nije imao nikakvu funkciju”, kazala je Dalipagić.

Marija Taušan


This post is also available in: English