Članak

Jević i ostali: Bez prilike za ubistvo

22. Augusta 2011.14:53
Nekadašnji pripadnik Centra za obuku “Jahorina” Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) rekao je da u vodu Druge čete kojem je pripadao niko nije govorio o ubistvima nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane Aleksandar Pržulj je rekao da je u julu 1995. godine zajedno sa pripadnicima Druge čete obezbjeđivao cestu Konjević Polje – Bratunac, kako se ne bi ništa nezakonito desilo.

“U mom vodu niko nije govorio da je ubio nikog. Nisu ni imali priliku da tu ubiju nekog”, rekao je Pržulj, koji je svjedočio u korist četvrtooptuženog Neđe Ikonića.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, pripadnici Centra za obuku “Jahorina” MUP-a RS-a su po naredbi i pod nadzorom Duška Jevića, Mendeljeva Đurića, Gorana Markovića i Neđe Ikonića 12. i 13. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka.

Kako se navodi u optužnici, zarobljenike su držali na livadi u Sandićima, a potom ih odvodili na razna mjesta, uključujući skladište u Kravici (općina Bratunac), gdje su učestvovali u strijeljanju više od 1.000 muškaraca.

Tužilaštvo smatra da je Jević u to vrijeme bio komandant Centra za obuku “Jahorina”, Đurić i Ikonić komandiri četa tog centra, a Marković komandir voda u Prvoj četi.

U nastavku svjedočenja, Pržulj je kazao da je došlo obavještenje da se pripadnici Armije BiH (ABiH) kreću šumom nedaleko od ceste na kojoj se nalazio i da se može očekivati napad. Do napada, kako je rekao, nije došlo.

Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH, upitao je svjedoka da li mu je “išta poznato u vezi ljudi iz šume”, na što je svjedok odgovorio da nije.

Prema optužnici, pripadnici Prve i Druge čete Centra za obuku “Jahorina” su po naredbi Ikonića zarobljavali Bošnjake u šumi iznad ceste Bratunac – Konjević Polje, te ih odvodili u skladište na raskrsnici u Konjević Polju, gdje su ih likvidirali.

“Bio sam u Drugoj četi i komadant je bio Neđo Ikonić. (…) Neđo nije izdavao zadatke dok smo bili na terenu”, kazao je svjedok.

Svjedok je rekao da je sa četom boravio na terenu oko sedam dana, ali da nisu išli na zadatak u Sandiće i Kravicu, te da dobrovoljci nisu traženi za pretres terena. Pojasnio je da je čuo da je bilo zarobljenika dalje od mjesta gdje se nalazio za vrijeme obezbjeđenja ceste, ali i da su se predali.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. septembar ove godine.

Amer Jahić


This post is also available in: English