Članak

Zatraženo produženje pritvora Miralemu Maciću

16. Augusta 2011.00:00
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da produži pritvor Miralemu Maciću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Konjicu tokom 1992. godine, dok se Odbrana tome usprotivila.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora Maciću zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao izvršiti utjecaj na svjedoke, što je navodno ranije radio, te da bi njegovim boravkom na slobodi došlo do uznemirenja javnosti.

“Tvrdim i dokumetujemo da postoje vanredne okolnosti za produženje pritvora jer je on ranije osuđen za ratni zločin. Osim svjedocima prijetio je i osobama koje su radile na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela”, kazala je tužiteljica Sanja Jukić, usprotivivši se određivanju mjera zabrane za optuženog Macića.

Duško Tomić, branilac optuženog, zatražio je da se Maciću izrekne kućni pritvor, pojasnivši da je njegov branjenik razgovarao sa osobama koje su trebale biti svjedoci Odbrane.

“Tražio je od tih lica da kažu šta znaju i da ne lažu. Ako Tužilaštvo tvrdi da je to uticaj na svjedoke, onda ne vjeruje svojim svjedocima. Za mene su u startu to neiskreni svjedoci”, rekao je Tomić, dodavši da Macićevim boravkom na slobodi ne bi došlo do uznemirenja javnosti jer je u zatvoru proveo 12 godina.

Tužilaštvo BiH Miralema Macića zvanog Maca, bivšeg pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Konjic, tereti da je krajem maja 1992. godine ubio dva civila srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da je Macić, zajedno s drugim pripadnicima SJB-a Konjic, u junu ili julu 1992. godine lišio života jednog civila srpske nacionalnosti.

Kako smatra Tužilaštvo BiH, Macić je krajem maja 1992., nakon zarobljavanja većeg broja civila srpske nacionalnosti u mjestu Bradina (općina Konjic), zarobljenicima nanosio snažne tjelesne i duševne boli.

Macić je odslužio kaznu zatvora u trajanju od 12 godina – koju mu je izrekao Kantonalni sud u Mostaru, a 2001. potvrdio Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) – zbog ubistva Đure i Vlaste Golubović i njihovo dvoje maloljetne djece, počinjenog u julu 1992. na teritoriji općine Konjic.

Macić je uhapšen u maju ove godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Tomić tvrdi da je njegov branjenik odlučan da se brani istinom, za što ima i podršku porodice, te da je napisao dnevnik od 50 stranica o događajima u i oko Konjica.  

“Tvrdim da se boravkom Miralema Macića u kućnom pritvoru može obezbijediti vođenje ovog krivičnog postupka bez ikakvih problema”, kazao je Tomić.

Sud će odluku donijeti naknadno.

A.S.

Povezani članci

26. Oktobra 2011.

Macić: Optužbe svjedoka

20. Oktobra 2011.

Macić: Početak suđenja

This post is also available in: English