Članak

Lokalno pravosuđe – Hakalović: Odgođeno suđenje

20. Jula 2011.00:00
Nastavak obnovljenog suđenja Seadu Hakaloviću, kojem se pred Vrhovnim sudom Federacije BiH (FBiH) sudi zbog zločina nad civilima u mjestu Gostovići (općina Konjic), odgođen je zbog nedolaska svjedoka.

This post is also available in: English

Ignjacije Dodik, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je kako se ročište odgađa jer se tri svjedoka koja su pozvana da svjedoče na obnovljenom suđenju protiv optuženog Hakalovića nisu pojavila.

Hakalović je 24. septembra 2010. pred Kantonalnim sudom u Mostaru oslobođen optužbe da je 23. marta 1993. godine u mjestu Gostovići lišio života jednu osobu, dok je drugu ranio.

U optužnici se navodi da je Hakalović u ranim jutarnjim satima ušao u kuću Jele Rajić i, ispalivši rafal iz automatske puške, usmrtio Zvonimira Đopu. Nakon što je Rajić pokušala pobjeći s dvojicom sinova, optuženi joj je nanio teške tjelesne ozljede tako što joj je ispalio rafal u obje potkoljenice.

Nakon što je povrijeđena odvedena u bolnicu u Konjic, Hakalović je nezakonito zatvorio njene maloljetne sinove u podrum jedne kuće.

Na presudu Kantonalnog suda u Mostaru žalbu je podnijelo Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon čega je, u martu ove godine, Vrhovni sud FBiH ukinuo ovu presudu i naložio ponovno suđenje.

Nastavak suđenja odgođen je za 4. oktobar 2011. godine.

S.U.

—————————————————————————————————     
Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English