Članak

Nešković i Ilić: Mjesto strijeljanja

15. Jula 2011.00:00
Suđenje Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, bivšim pripadnicima Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), koji su optuženi za zločine u Srebrenici, nastavljeno je ulaganjem materijalnih dokaza Državnog tužilaštva.

This post is also available in: English

 Erik Larson, tužilac Državnog tužilaštva, kao dokaze je uložio spisak pripadnika Centra za obuku Jahorina, te posebnu listu pripadnika ove jedinice.

Tužilac je kao dokaz uveo i fotografiju skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica (općina Bratunac), na kojoj je zaštićeni svjedok Optužbe pod pseudonimom NI102, tokom davanja iskaza 21. juna ove godine, označio mjesto gdje su stajali pripadnici Centra za obuku Jahorina i zarobljeni Srebreničani prije strijeljanja.

“Kada je počelo pucanje, praštalo je sa svih strana. (…) Preživjele su dovršila dvojica ili trojica vojnika, među kojima je bio i pripadnik Centra kojem ne znam ime i prezime”, rekao je tada NI102 uz tvrdnju da on nije pucao u zarobljenike.

Odbrana optuženih nije imala prigovor na ove materijalne dokaze.

Državno tužilaštvo tereti Neškovića i Zorana Ilića da su, kao pripadnici Centra za obuku na Jahorini, 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje ih je oko 1.000 pogubljeno.

Optuženi Nešković je, kako je navedeno u optužnici, naredio dvojici njemu poznatih pripadnika Centra da ubiju dva zarobljena muškarca Bošnjaka, što su oni i učinili.

Prema optužnici, Ilić je, pucajući iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika, vršio “provjeravanje” da li je neko od njih preživio.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. august ove godine.

A.J.

This post is also available in: English