Članak

Gasal i ostali: Okončan dokazni postupak

15. Jula 2011.00:00
Nakon što je predstavljena izmijenjena optužnica i odbijeni svi dodatni prijedlozi dokaza Tužilaštva i Odbranâ, okončan je dokazni postupak na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene nad hrvatskim stanovništvom u Bugojnu.

This post is also available in: English

 Za 24. avgust zakazano je iznošenje završnih riječi, nakon čega će izricanjem presude biti završeno prvostepeno suđenje koje je počelo prije tri i po godine.

Sudsko vijeće je odbilo prijedlog Tužilaštva da u dodatnom dokaznom postupku bude saslušano devet svjedoka, dva vještaka, te uvedeni dodatni materijalni dokazi. Odbijen i je prijedlog Odbranâ za saslušanje dva vještaka.

“Vijeće je odbilo sve prijedloge jer smatra da su svi bili dostupni tokom postupka i da su mogli biti izvedeni i ranije”, obrazložio je sudija Davorin Jukić, koji predsjedava Vijećem.

Vijeće se složilo sa stavom koji je na ročištu iznio optuženi Musajb Kukavica u pogledu dužine trajanja postupka.

“Nemam ništa protiv da budu saslušani novi svjedoci tužioca, osim što zanemarujemo koliko traje ovo suđenje. Već smo ušli u petu godinu od kada sam bio pritvoren. Za pet godina je finansijski propala Grčka, a da ja ne propadnem”, rekao je Kukavica.

Kukavica i ostala dvojica optuženih – Nisvet Gasal i Senad Dautović – u toku suđenja su pušteni da se brane sa slobode, ali uz mjere zabrane, kojima im je ograničeno kretanje i kontakti.

Vijeće je odbilo prigovore Odbranâ da su izmijenjenom optužnicom u velikoj mjeri prekoračeni navodi prvobitne optužnice, zaključivši da su samo precizirani događaji na osnovu činjenica iznesenih tokom suđenja.

Prema izmijenjenoj optužnici, Gasalu je kao upravniku logora na stadionu “Iskra“, a Kukavici kao komandiru obezbjeđenja, na teret stavljena odgovornost za nečovječno postupanje i neosnovano lišenje slobode oko 300 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Gasal i Kukavica nisu poduzeli mjere za poboljšanje uvjeta u logoru i ništa nisu učinili da spriječe odvođenje zatočenika na prinudne radove, gdje im je život bio ugrožen… Kukavica je dozvoljavao dolazak drugim pripadnicima Armije Republike BiH (ARBiH) u logor. Stražari, a ponekad i sam Kukavica, izvodili su ih napolje, gdje su bili udarani”, navodi se u optužnici.

U optužnici, koju je pročitala tužiteljica Slavica Terzić, Dautoviću je na teret stavljena odgovornost za nečovječna postupanja, ubijanja, mučenja, odvođenja na prinudne radove hrvatskih civila i pripadnika HVO-a koji su bili zatvoreni u logoru na stadionu, ali i nizu drugih lokacija u Bugojnu.

Kako se navodi u optužnici, Dautović je kao komandant Objedinjene komande ARBiH u Bugojnu, Komande odbrane, te kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u ovom gradu, po kojoj funkciji je bio i član Ratnog predsjedništva grada, odobravao ili nije ništa učinio da spriječi ove nezakonite radnje.

“Logor na stadionu ‘Iskra’ je 1993. godine osnovalo Ratno predsjedništvo u cilju ispunjenja plana udruženog zločinačkog poduhvata, u čemu je učestvovao i Dautović, kao i komandant 307. brigade, a s čim je bio upoznat i komandant Operativne grupe Zapad”, navela je Terzić.

U to vrijeme komandant 307. brigade bio je Tahir Granić, a komandant Operativne grupe Zapad Selmo Cikotić, koji je sada ministar odbrane BiH.

M.T.

This post is also available in: English