Članak

Perić i ostali: Alibijima negirati krivicu

13. Jula 2011.00:00
Na statusnoj konferenciji u Sudu BiH, Odbrane četvorice optuženih za zločin počinjen u Kalinoviku 1992. godine najavile su da će pozvati 22 svjedoka kako bi dokazale da njihovi branjenici nisu krivi po optužnici Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Odbrane Milana Perića, Spasoja Dodera, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovine, bivših pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, najavile su i saslušanje vještaka policijske struke.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, četvorica bivših pripadnika SJB-a Kalinovik se terete da su u ljeto 1992. godine učestvovali u nezakonitom hapšenju civila iz sela Jelašca i Vihovići (općina Kalinovik), koje su odvodili u školu “Miladin Radojević” i logor “Barutni magacin”, gdje je najveći broj zatočenih ubijen.

Branioci optuženih su pojasnili da će većina svjedoka koje planiraju pozvati pokušati dati alibi optuženima da nisu bili u selima Jelašca i Vihovići, te će govoriti o zbivanjima u školi “Miladin Radojević”.

“Terzićeva Odbrana planira saslušati i dva zaštićena svjedoka. Ostali predloženi svjedoci govorit će o dešavanjima u školi ‘Miladin Radojević’ i o alibiju za optuženog”, kazao je Aldin Lejlić, branilac optuženog Terzića.

Vremenski period koji je potreban za saslušanje predloženih svjedoka, kako procjenjuju branioci optuženih, jeste 10 radnih dana.

Statusna konferencija je održana nakon što je Tužilaštvo BiH završilo dokazni postupak na ovom suđenju.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. august ove godine.

A.S.

This post is also available in: English