Članak

Lokalno pravosuđe – Jarak: Započelo suđenje za zločin u Stocu

17. Juna 2011.00:00
Čitanjem optužnice i saslušanjem prvih svjedoka pred Kantonalnim sudom u Mostaru počelo je suđenje Vlatku Jarku, optuženom za zločine u Stocu.

This post is also available in: English

Jarka, bivšeg pripadnika Prve brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a), Tužilaštvo u Mostaru tereti da je tokom jula i augusta 1993. godine učestvovao u prisilnom premještanju i protivzakonitom zatvaranju Bošnjaka s područja Stoca. 

 Prema optužnici, Jarak je naredio pripadnicima HVO-a da trojici civila bošnjačke nacionalnosti zavežu ruke bodljikavom žicom, nakon čega su ih odveli u Koštanu bolnicu u Stocu.

Jarak je također optužen da je tokom augusta 1993. godine učestvovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva u Blagaj (općina Mostar) i izvođenju civila iz njihovih kuća, te prebacivanju u Srednjoškolski centar i krug fabrike “TGA” u Stocu.

Zatvoreni civili su, prema navodima optužnice, cijeli dan držani bez hrane i vode, oduzete su im dragocjenosti, nakon čega su muškarci izdvojeni i odvedeni u nepoznatom pravcu, dok su žene i djeca odvezeni u Blagaj.

Tri svjedoka Kantonalnog tužilaštva u Mostaru su rekli da nisu vidjeli optuženog Jarka među pripadnicima HVO-a u ljeto 1993., kada su protjerivani Bošnjaci iz Stoca.

Svjedok Muriz Topić, bivši pripadnik HVO-a, kazao je da je u julu 1993. godine došla naredba da svi Bošnjaci trebaju predati oružje. On tvrdi da se tada oko mjesec dana skrivao u blizini svoje kuće u selu Ošanjići (općina Stolac).

“Dolazio sam navečer po hranu, a danju sam se krio. Tada mi je otac rekao da nam je u kuću dolazio Vlatko Jarak sa još dvojicom vojnika i da je govorio da je bolje da se predam jer ako me oni nađu, mogli bi i pucati na mene”, kazao je Topić, istaknuvši da je 7. augusta 1993. uspio prijeći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).  

Arifa Topić, Murizova majka, kazala je da ne poznaje optuženog Jarka ali da se sjeća da je dolazio kod njih u kuću u ratu 1993. godine.

“On je kod nas dolazio nekoliko puta. Posjedio bi malo, popio kafu, nekada rakiju sa mojim mužem. Govorio bi mu da se ne boji, da njemu neće niko ništa. Isto je rekao i za moga sina Muriza – da se preda, da mu neće ništa biti”, kazala je Arifa Topić.  

Prema iskazu svjedokinje, 5. augusta 1993. godine, kada su ih vojnici HVO-a istjerali iz kuća, nije vidjela optuženog Jarka.

Fatima Rudić, treća svjedokinja Tužilaštva u Mostaru, također je kazala da nije vidjela optuženog Jarka.

“Na vrata je došao pripadnik HVO-a i rekao da napuste kuću. Kamionom su nas prebacili do Željezare u Stocu. Tu smo ostali oko dva sata i onda su nas kamionom prebacili na Bunu, odakle smo pješačili do Blagaja”, kazala je Rudić, opisujući način na koji je izišla na teritoriju koju je kontrolisala ABiH.

Svjedokinja Rudić je kazala da ih niko nije maltretirao, ali da im na putu prema Blagaju nisu dali da se odmore i da su ih tjerali da idu brže.

 Nastavak suđenja zakazan je za 20. juni 2011. godine.

S.G.

——————————————————————————————————

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

Povezani članci

This post is also available in: English