Članak

Lokalno pravosuđe – Ristić i Dević: Ukupno 32 godine zatvora

28. Aprila 2011.00:00
Kantonalni sud u Bihaću proglasio je krivima Lazara Ristića i Predraga Devića za zločin počinjen u Sanskom Mostu i osudio ih na ukupno 32 godine zatvora.

This post is also available in: English

Presudom Suda u Bihaću, Ristiću je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 20 godina, dok je Dević osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva 15 civila bošnjačke nacionalnosti u oktobru 1995. u Sanskom Mostu.

Prema obrazloženju presude, tokom postupka je dokazano, a posebno materijalnim dokazima, da je 10. oktobra 1995. godine ubijeno 15 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su se u pratnji pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) vraćali s radne obaveze.

“Konjska kola u kojima su bili ubijeni muškarci presreli su optuženi Ristić, Dević i Predrag Arsenić, o čemu su svjedočili ključni svjedoci, vojnici VRS-a, koji su bili u njihovoj pratnji. Izjave su bile jasne i decidne. Svjedoci su na suđenju identifikovali optužene kao osobe koje su od njih nasilu odvele grupu bošnjačkih civila”, kazala je Edina Arnautović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Arnautović je istakla da je značajna i izjava Petra Arsenića, koji je priznao krivicu i iskazao kajanje za počinjeno djelo. Arsenić je nakon sklapanja sporazuma s Tužilaštvom Unsko-sanskog kantona (USK), osuđen na 10 godina zatvora.

Vijeće Suda u Bihaću ima stav da je Arsenić detaljno opisao događaj i način na koji je skupa s Ristićem i Devićem počinio krivično djelo.

U izrečenu kaznu zatvora za prvooptuženog Lazara Ristića uračunata je i ranija kazna Suda u Bihaću za ubistva dviju žena bošnjačke nacionalnosti počinjena 1992. godine u Sanskom Mostu.

Ristiću i Deviću je ovom presudom produžen pritvor, u kojem se nalaze od maja 2010. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Dž.Dž.

—————————————————————————————————————————-

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English