Članak

Ivanović: Svjedoci za unakrsno ispitivanje

21. Aprila 2011.00:00
Radi unakrsnog ispitivanja, Odbrana Željka Ivanovića, optuženog za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, tražila je pozivanje nekoliko svjedoka koji su iskaze dali pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu, a

This post is also available in: English

čija je svjedočenja Tužilaštvo BiH dostavilo Sudu tokom svog dokaznog postupka.

Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je Vijeću Suda BiH da su svi svjedoci čiji su iskazi dostavljeni Sudu BiH pozvani na svjedočenje, ali da nije sigurno da će se ovom pozivu svi odazvati.

“U ostvarenim kontaktima putem elektronske pošte, Tužilaštvo je obaviješteno da ima svjedoka koji odbijaju da daju bilo kakav iskaz pred ovim sudom. Za sada postoje tri svjedoka koja su pristala na unakrsno ispitivanje Odbrane i njihovo svjedočenje može biti putem video-linka. Tužilaštvo svakako zadržava rezervu prema unakrsnom ispitivanju ovih svjedoka, ali će poštovati svaku odluku Suda BiH”, kazao je Bulić.

Učešće u zarobljavanju, odvođenju i strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica 13. jula 1995. godine, Državno tužilaštvo stavlja na teret Željku Ivanoviću zvanom Arkan, nekadašnjem pripadniku Trećeg voda Skelani pri Drugom odredu Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS).

Petko Pavlović, dodatni branilac optuženog Ivanovića, rekao je da odluku o pozivanju svjedoka prepušta Sudskom vijeću.

Na sljedećem ročištu, koje je zakazano za 28. april 2011. godine, Sud će objaviti odluku o eventualnom pozivanju dodatnih svjedoka radi unakrsnog ispitivanja Odbrane.

D.E.

This post is also available in: English