Članak

Nešković i ostali: Odgođeno suđenje

19. Aprila 2011.00:00
Sud BiH odgodio je suđenje Draganu Neškoviću, Zoranu Iliću i Draganu Crnogorcu, optuženima za zločin počinjen u Kravici (općina Bratunac) 1995. godine, a javnost nije obaviještena o razlozima odgađanja.

This post is also available in: English

Suđenje na kojem je iskaz trebao dati zaštićeni svjedok prekinuto je nakon dijela sjednice zatvorene za javnost, na kojoj je Sudsko vijeće raspravljalo o mjerama zaštite koje su trebale biti dodijeljene ovom svjedoku.

Sudsko vijeće nije pojasnilo zbog čega je današnje ročište prekinuto.

Tužilaštvo BiH tereti Neškovića, Ilića i Crnogorca, bivše pripadnike Centra za obuku “Jahorina” Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS), za učešće u zatvaranju, prisilnom preseljenju, ubistvu i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima u julu 1995. godine u Srebrenici.

U optužnici se navodi da su sredinom jula 1995. godine optuženi sudjelovali u zarobljavanju, te prisilnom premještanju civila iz Potočara autobusima i kamionima, u koje su smještali samo žene i djecu, dok su muškarce odvajali od njihovih porodica i potom ih odvodili na različita mjesta pogubljenja.

Tužilac Eric Larson je za zaštićenog svjedoka koji je danas trebao biti saslušan kazao da je prethodno svjedočio na Sudu BiH protiv Duška Jevića i ostalih, ne preciziravši kada i koje su mu zaštitne mjere bile dodijeljene.

Jeviću se, sa Mendeljevom Đurićem zvanim Mane, Goranom Markovićem i Neđom Ikonićem, sudi za učešće u prisilnom preseljenju stanovništva s područja Srebrenice, kao i za ubistvo više od 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, nastavak suđenja zakazan je za 26. april 2011. godine.

S.U.

This post is also available in: English