Članak

Lokalno pravosuđe – Žulj: Potvrđena oslobađajuća presuda

11. Aprila 2011.00:00
Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu kojom je Stipo Žulj oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kupresa.

This post is also available in: English

 

“Vrhovni sud odbio je žalbu Tužilaštva i potvrdio oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Livnu”, potvrđeno je u Vrhovnom sudu FBiH.  

 

Kantonalni sud u Livnu 17. marta 2010. godine oslobodio je Žulja optužbe da je 3. novembra 1994. godine, kao pripadnik Specijalne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) tadašnje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB), u naselju Olovo ubio jednog vojnika.

 

Na ovu presudu je Kantonalno tužilaštvo u Livnu uložilo žalbu zbog povreda krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, predloživši da se presuda poništi.

 

Odbrana je zatražila da žalba Kantonalnog tužilaštva bude odbijena kao neosnovana, jer nije dokazano “da je optuženi učinio radnje opisane u optužnici”, te je istakla kako smatra da je činjenično stanje pravilno utvrđeno i da je Sud “ispravno postupio”.

 

Na presudu Vrhovnog suda FBiH ne postoji mogućnost žalbe.

M.T.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English