Članak

Gasal i ostali: Ratno predsjedništvo zaduženo za “Iskru”

6. Aprila 2011.00:00
Na suđenju za zločine na području Bugojna, vještak vojne struke kazao je da logor na stadionu “Iskra” nije bio pod komandom Enesa Handžića.

This post is also available in: English

 

Vještak Fikret Muslimović kazao je da je logor “Iskra” u Bugojnu tokom 1993. i 1994. godine bio pod komandom Ratnog predsjedništva Bugojno, a ne Armije BiH (ABiH).

“Ratno predsjedništvo je glavni autoritet u odnosu na zarobljenike i zatvorenike u zatvoru na stadionu ‘Iskra’, s obzirom da su oni odgovorni i za formiranje tog objekta. Tokom sačinjavanja nalaza nisam se susreo niti s jednim dokumentom koji bi potvrdio da je Handžić bio informiran o tim dešavanjima”, kazao je Muslimović, koji je sa iznošenjem nalaza počeo na ročištima 16. i 23. marta ove godine.

Muslimović je na zahtjev Odbrane Enesa Handžića sačinio nalaz i mišljenje o međusobnom odnosu vojne bezbjednosti i civilnih organa vlasti u Bugojnu tokom ratnog perioda.

Osim Handžića, Tužilaštvo BiH tereti Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu i Senada Dautovića za učešće pljačkanju, ubistvima i mučenjima hrvatskih civila i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su 1993. i 1994. godine bili zatočeni na stadionu “Iskra” i drugim lokacijama u Bugojnu.

U optužnici se navodi da su Handžić, bivši pomoćnik načelnika za bezbjednost 307. brigade ABiH, i Dautović, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bugojno, učestvovali u planiranju i zarobljavanju civila, dok su Gasal i Kukavica bili odgovorni za funkcionisanje logora “Iskra”, u kojem je u nehumanim uslovima bilo zatočeno oko 300 osoba hrvatske nacionalnosti.

Muslimović je pojasnio da je Handžić imao “interes” za pripadnike HVO-a koji su bili zatvoreni u logoru “Iskra”, ali i da je u odnosu na njih mogao obavljati samo “nisko rangirane i administrativne zadatke”.

Vještak je istakao i kako optuženi Handžić tokom 1993. i 1994. godine nije bio prisutan na sjednicama Ratnog predsjedništva na kojima su donošene odluke u vezi s “bezbjednosnim pitanjima na području općine”.

“Ratno predsjedništvo je u odnosu sa komandom ABiH primjenjivalo neuobičajene odluke i naredbe. U tom smislu, u naredbama i zapisnicima postoje ilustrativni primjeri u kojima Ratno predsjedništvo zadužuje komandu ABiH u Bugojnu za neke zadatke. To je jako neuobičajeno da se zadužuje instanca koja nije podređena”, pojasnio je Muslimović.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane Senada Dautovića u vezi s odnosom policije i vojske u Bugojnu, Muslimović je kazao da su vojna i civilna policija tokom rata morale imati odnos “saradnje”, a ne “podređenosti”.

“Policijske snage SJB-a Bugojno mogu samo biti potčinjene Centru službi bezbjednosti (CSB) Zenica. Nemoguće je da ih se stavi pod komandu 307. brigade ili bilo koje jedinice ABiH, jer bi se onda tim pripadnicima morao mijenjati ratni raspored i time više ne bi bili pod komandom policijske stanice Bugojno”, rekao je Muslimović.

Naredno ročište zakazano je za srijedu, 13. aprila ove godine, kada će Odbrana Dautovića nastaviti s unakrsnim ispitivanjem vještaka Muslimovića.

D.Dž.

This post is also available in: English