Članak

Marković: Uskoro preciziranje optužnice

30. Marta 2011.15:49
Nakon što je iznijelo još neke materijalne dokaze i okončalo dodatni dokazni postupak na suđenju Miodragu Markoviću, Tužilaštvo BiH je najavilo da će u narednom periodu precizirati optužnicu.

Božidarka Dodik, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je da će se preciziranje optužnice odnositi na neke datume.

Miodrag Marković, nekadašnji vojni policajac Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je u julu 1992. godine u mjestu Dragalovci (općina Doboj) maloljetnu Z1 odvukao na livadu, udario je drškom pištolja i silovao, zaprijetivši da nikom ne smije reći šta se desilo jer će je u suprotnom ponovno silovati i poubijati članove njene porodice.

Državno tužilaštvo prezentiralo je dokumente kojima nastoji opovrgnuti dijelove Markovićevog iskaza datog na ročištu 23. februara 2011. godine, kada je optuženi kazao da je u julu 1992. pred kuću oštećene otišao po nalogu komande civilne policije, nakon što je prijavljeno da se “tamo dešavaju neka okupljanja”.

“Izvod iz Knjige dnevnih događaja Policijske stanice (PS) Stanari za period juni – juli 1992. godine pobija takvu tvrdnju. Okupljanja ili bilo kakav događaj u Dragalovcima nisu zabilježeni u izvještaju PS-a Stanari”, kazala je Dodik.

Tužilaštvo je u spis unijelo i dopis Okružnog suda u Banjoj Luci, prema kojem je potvrđeno da je protiv Markovića vođen postupak, ali, prema tužiteljici Dodik, taj postupak nije vezan za događaje za koje se optuženi tereti pred Sudom BiH.

“Marković je tokom svjedočenja u svoju korist kazao da je u komandi brigade napravio incident jer je bio ljut zbog prijavljivanja za silovanje zaštićene Z1, te da je nakon toga pritvoren. Presuda Vrhovnog suda u Banjoj Luci od maja 1994. godine potvrđuje da je protiv Markovića bio vođen postupak, ali ne zbog tog događaja”, dodala je tužiteljica.

Odbrana optuženog je za naredno ročište, koje će se održati 4. aprila 2011. godine, najavila saslušanje svojih dodatnih svjedoka, te unošenje dodatnih materijalnih dokaza, nakon čega će biti iznesene i završne riječi.

Suđenje Miodragu Markoviću počelo je u septembru 2010. godine.

Povezani članci

Jasmina Đikoli