Članak

Jević i ostali: Pritjeran uza zid

17. Marta 2011.00:00
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici izjavio je da nikog od optuženih nije vidio u Kravici, gdje su bili drugi pripadnici policijskog Centra za obuku “Jahorina”.

This post is also available in: English

 

Svjedok S-101, koji je i sam pripadao ovoj jedinici, rekao je da nije sve vrijeme bio na području Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje je, prema optužnici, 13. i 14. jula 1995. godine strijeljano više od  1.000 zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

“Kada su pozvani ti ljudi da izađu i kada su počeli da izlaze iz skladišta, ja sam otišao po vodu i kafu. Nisam bio tu sat do dva. Odlazio sam još nekoliko puta, kao i naredni dan”, rekao je svjedok.

Zbog razlika u izjavama, tužilac Ibro Bulić predočio je svjedoku iskaze iz istrage, ali je on sve odbio, ponavljajući da je određene navode dao pod pritiskom inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bajre Kulovca.

“U izjavi ste rekli: ‘Možda oko 8:00 ili 9:00 da je naišao Neđo od Zvornika. Staljin nije bio, a Mendeljev jeste, taj ili naredni dan. Bila je neka žestoka rasprava i bilo je leševa kad je Mane bio’”, podsjetio je tužilac svjedoka.

S-101, čije je svjedočenje započelo 14. februara 2011. godine, rekao je da to nije tačno i da je u istrazi govorio o onome što je vidio, ali da je navodio detalje koje mu je pod prijetnjom i ucjenama sugerisao Kulovac tokom višesatnog susreta u porodičnoj kući.

“Nije tačno da je Mane bio. Inspektor me je pokušavao nagovoriti i da je Jević postrojavao ljude pred hangarom, ali neke stvari koje mi je govorio pokušao sam izbjeći. Za sve što sam izbjegao, kasnije sam snosio posljedice”, rekao je svjedok.

S-101 je svjedočio na suđenju Dušku Jeviću zvanom Staljin, Mendeljevu Đuriću zvanom Mane, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, koje optužnica tereti za učešće u prisilnom preseljenju stanovništva s područja Srebrenice i ubistvima u Kravici.

Jević je, prema optužnici bio komandant Centra za obuku s Jahorine, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir jednog od vodova.

Tužilac je od svjedoka zatražio da razjasni zbog čega je na suđenju rekao da je ispred skladišta u Kravici vidio od tri do pet leševa, a u istrazi iznio procjenu od 400 do 500 ubijenih.

“Istina je ono što sam rekao pred Sudom. Prilikom susreta u kući gospodin Kulovac je raspolagao izjavama nekih drugih, pa je htio da se moja priča uklopi u sve to”, rekao je S-101.

On je potvrdio da su pripadnici njegove jedinice ubili jednog “mladića” tokom pretresa terena, ali je negirao svoje ranije navode da su njegove kolege iz jednice s nadimcima Arkan i Hercegovac ubacivali bombe u skladište.

“Shvatam da ih time teretim, ali sam to rekao pod iznudom. Shvatite, bio sam pritjeran uza zid”, rekao je svjedok, koji je na početku suđenja rekao da – iako je na prošlom ročištu tražio da mu bude objelodanjen identitet – želi zadržati mjere zaštite koje mu je odobrio Sud.

Svjedok će biti unakrsno ispitan u nastavku suđenja u ponedjeljak, 21. marta 2011.

M.T.

This post is also available in: English