Članak

Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Bez saznanja o ubistvu

11. Marta 2011.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću svjedoci Odbrane Senada Ahmetaševića su kazali da u novembru 1993. godine nisu čuli za ubistvo Hasana Šarića, koje se optuženom stavlja na teret.

This post is also available in: English

Mirsad Dukić, bivši čuvar u logoru Drmeljevo, kazao je kako su u tom logoru bili zarobljeni pripadnici Petog korpusa Armije BiH (ABiH), te pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) koji su izbjegavali odlazak na liniju.

Dukić tvrdi da se ne sjeća da su u Drmeljevu “bili zarobljeni Ćehić, Muslić i Merdanić”.

Senad Ahmetašević, bivši pripadnik NOAPZB-a, tereti se da je 1993. godine na rezervoaru Johovica na Omića brdu (Velika Kladuša) zarobio pet pripadnika Petog korpusa ABiH, koji su odvedeni u logor Drmeljevo. U optužnici stoji da je Ahmetašević potom ubio razoružanog zarobljenika Hasana Šarića ispalivši na njega više metaka.

Enver Ćehić, Irfan Merdanić i Sabrija Muslić su tokom postupka svjedočili u korist Optužbe, te kazali da su čuli ili vidjeli da je optuženi ubio Šarića.

Na ovom ročištu su svjedočili i Husein Kenić, Nijaz Jašić i Husein Grahović, bivši pripadnici NOAPZB-a, koji su u Drmeljevu bili zatvoreni zbog izbjegavanja vojne obaveze. Oni su kazali da su s njima bili zarobljenici iz Bihaća, ali da su se oni “družili uglavnom između sebe”.

“Bili su skupa s nama i pripadnici Petog korpusa, ali uglavnom smo se družili mi između sebe, koji se poznajemo. Nisam upoznao niti čuo da su tu bili Muslić, Ćehić i Merdanić, niti je bilo ko pričao da se desilo bilo kakvo ubistvo u novembru 1993. godine”, rekao je svjedok Nijaz Jašić.

Svi svjedoci su kazali da u novembru 1993. godine nisu vidjeli Ahmetaševića u Drmeljevu.

Nakon saslušanja svjedoka Odbrane, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) predočilo je materijalne dokaze.

Iako je bilo predviđeno da na ovom ročištu bude saslušan i optuženi, to je odgođeno za iduće ročište, koje će se održati 4. aprila 2011.

Dž.Dž.
———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English