Članak

Potvrđena optužnica za zločin u Srebrenici

4. Marta 2011.00:00
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Zorana Kušića, bivšeg pripadnika Centra za obuku “Jahorina”, za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici.

This post is also available in: English

Kušić, bivši pripadnik Centra za obuku “Jahorina” Specijalne brigade policije (SBP) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), tereti se da je 14. jula 1995. godine, postupajući po naređenju njemu nadređenog starješine, u blizini skladišta Zemljoradničke zadruge “Kravica” (općina Bratunac) ubio zarobljenog Bošnjaka.

Tužilaštvo BiH uputilo je Državnom sudu i prijedlog sporazuma kojim Kušić priznaje krivicu za ovaj zločin.

Krivicu za isti zločin – ubistvo jednog zarobljenika u Kravici 14. jula 1995. – pred Sudom BiH je u septembru prošle godine priznao i Milivoje Ćirković, također bivši pripadnik Centra za obuku “Jahorina”, koji je osuđen na pet godina zatvora, dok je Vaso Todorović, bivši pripadnik Drugog odreda SBP-a, u oktobru 2008. priznao krivicu za učešće u ubistvima više od 1.000 Srebreničana u Kravici, te je osuđen na šest godina zatvora.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje sedmorici bivših pripadnika Centra za obuku “Jahorina” – Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću, Neđi Ikoniću, kao i Draganu Neškoviću, Zoranu Iliću i Draganu Crnogorcu – koji se terete za zločine počinjene u julu 1995. godine nad bošnjačkim stanovništvom s područja Srebrenice.

A.M.A.

This post is also available in: English