Članak

Lokalno pravosuđe – Koler: Premlaćivanja u zatvoru

4. Marta 2011.00:00
Svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Tuzli na suđenju Ivanu Koleru govorili su o učešću optuženog u premlaćivanju zatvorenika u Okružnom vojnom zatvoru u tom gradu.

This post is also available in: English

Branislav Kulišić, svjedok Tužilaštva, u sudnici je prepoznao Ivana Kolera, koji ga je, kako je kazao, tukao u zatočeništvu.

“Udarao me pesnicom, palicom, drškom za otčepljivanje kanalizacije, u sobi, hodniku i klozetu. Niko nije bio maltretiran kao ja”, rekao je Kulišić.

Ivan Koler, bivši pripadnik čete Vojne policije Okružnog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Tuzla, tereti se da je od početka juna do kraja augusta 1992. godine bio stražar u Okružnom vojnom zatvoru u tom gradu. Tužilaštvo ga tereti za nečovječno postupanje, te nanošenje snažne tjelesne i duševne patnje ratnim zarobljenicima, pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Nenad Dragić je u Okružni vojni zatvor doveden nakon ranjavanja na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. i nakon izvjesnog vremena provedenog u bolnici. Dragić je kazao ga je optuženi jedne prilike udario palicom u stomak “tako da mu se sve smračilo”.

“Kad ga vidim, nisam znao kakav će mi biti dan”, kazao je svjedok Radovan Krstić, dodavši da ga Ivan Koler nije tukao.

Na ovom ročištu svjedočili su i braća Vojislav i Danko Mihajlović, koji su govorili o maltretiranjima koja su kao zatvorenici Okružnog vojnog zatvora u Tuzli preživljavali tokom 1992.

Naredno ročište zakazano je za 31. mart 2011. godine.

A.H.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English