Članak

Jević i ostali: Provociranje zarobljenika

3. Marta 2011.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za genocid, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je sa oko 20 metara pucano na Srebreničane postrojene ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici (općina Bratunac).

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok S-102, nekadašnji pripadnik Centra za obuku “Jahorina”, odgovarajući na unakrsna pitanja Odbranâ, rekao je da su tog dana kada su pogubljeni zarobljeni muškarci, od jutarnjih sati počeli pristizati vojnici, te da je zaključio da među njima ima i pripadnika paravojnih jedinica.

“Vojnici koji su došli poznavali su zarobljenike u hangaru, te su ih provocirali. Imam utisak da su znali da mogu ubijati i da su zbog toga došli”, rekao je zaštićeni svjedok.

Svjedok je s davanjem iskaza počeo 28. februara ove godine, kada je rekao da je optuženi Duško Jević postrojio vod, sastavljen od oko 30 pripadnika “jedinice s Jahorine” i još toliko drugih vojnika, koji je izvršio pogubljenje zarobljenih muškaraca iz Srebrenice. Iako je bio postrojen u vodu, zaštićeni svjedok S-102 tvrdi da nije pucao iz puške.

Za učešće u strijeljanju više od 1.000 zarobljenih Srebreničana u julu 1995. u Kravici, terete se Jević, koji je, kako se navodi u optužnici, bio komandant Centra za obuku “Jahorina” Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), te Mendeljev Đurić, Goran Marković i Neđo Ikonić.

Prema optužnici, Đurić i Ikonić su bili komandiri četa u ovoj jedinici, a Marković komandir voda.

Svjedok S-102 je rekao da je Đurića vidio na području Potočara i Bratunca, ali ne i u momentu kada su strijeljani zarobljenici.

“Kroz posao koji sam radio sretao sam Maneta Đurića i moje mišljenje o njemu je pozitivno”, rekao je svjedok.

Zaštićeni svjedok je u sudnici prepoznao optuženog Markovića, dodavši da ga je viđao nakon 1995. godine, dok se sa Odbranom optuženog Ikonića složio da to nije osoba koju je prethodno, na fotografijama koje su mu predočene, identifikovao kao “Neđu koji je prolazio ispred stroja”.

Na ovom ročištu Sudskom vijeću se obratio prvooptuženi Jević rekavši kako je on “već unaprijed osuđen”.

“Apsolutno je unaprijed jasna situacija. Moja savjest je čista – nikad nisam učestvovao u zločinu. Moj osjećaj je da je ovo sve unaprijed završeno i da sam već osuđen”, kazao je Jević.

Nastavak suđenja zakazan je 10. mart ove godine.

                                                                                                                                   A.J.

This post is also available in: English