Članak

Marković: Okidači simptoma

2. Marta 2011.14:36
Na suđenju Miodragu Markoviću, optuženom za zločine u Doboju, vještakinje koje je pozvala Odbrana nisu mogle potvrditi da su simptomi “hronificiranog posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP)” koje ima svjedokinja Z1 uzrokovani silovanjem.

This post is also available in: English

Neuropsihijatrica Mirjana Mišković i psihologinja Tatjana Dragišić su na osnovu timskog nalaza viještakinja Optužbe i transkripta sa suđenja donijele svoj zaključak da su simptome PTSP-a kod svjedokinje Z1 mogli izazvati i traumatski događaji kao što su odvođenje u zatvor njenog oca i brata.

“Upitan je zaključak kolegica koje su radile timsko vještačenje Z1, jer su kod oštećene uočeni samo simptomi PTSP-a koji nisu dijagnoza. Da se radi o dijagnozi, to bi preraslo u poremećaj ličnosti uzrokovan PTSP-om. Evidentno je da svjedokinja nije tražila ljekarsku pomoć i da je sasvim socijalno funkcionisala, udala se nakon tri godine i rodila četvero djece”, kazala je Mišković.

Tužilaštvo smatra da je optuženi Miodrag Marković, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u julu 1992. u selu Dragalovci (općina Doboj) silovao zaštićenu svjedokinju Z1, koja je tada imala 16 godina.

Z1 je svjedočila u korist Optužbe na ročištu 5. oktobra 2010., kada je u sudnici prepoznala Markovića kao osobu koja ju je silovala.

Neuropsihijatrica Alma Bravo-Mehmedbašić i klinička psihologinja Elvedina Dervović su na zahtjev Tužilaštva BiH izvršile pregled Z1 i sačinili nalaz koji su prezentirale u sudnici u oktobru prošle godine, kada su navele da svjedokinja boluje od “hronificiranog PTSP-a uzrokovanog traumatskim iskustvom silovanja”.

Vještakinje Odbrane su kazale da ne osporavaju da je nalaz stručno urađen, ali da se ne mogu izjasniti poput njihovih kolegica.

“Kolegica Dervović je donijela sud da je silovanje bilo okidač za simptome PTSP-a, što ja ne opovrgavam, ali i ne tvrdim. Simptomi pokazuju da se desio traumatični događaj, ali analizom dokumentacije koja nam je dostavljena utvrdili smo da je bilo i drugih traumatizirajućih događaja u njenom životu koji su mogli biti okidač”, kazala je Dragišić.

Doktorica Mišković je rekla da osobe koje prežive silovanje izbjegavaju seksualne odnose, što nije bio slučaj sa Z1, koja ima “funkcionalan i kvalitetan brak”.

Odgovarajući na pitanja Božidarke Dodik, državne tužiteljice, obje vještakinje su kazale da im je ovo prvo vještačenje o žrtvama silovanja tokom rata, te su se složile da ličnost osobe i podrška porodice, koju je svjedokinja Z1 zasigurno imala, pomažu da simptomi PTSP-a ne prerastu u poremećaj ličnosti.

Naredno ročište zakazano je za 16. mart 2011. godine, kada će Odbrana saslušati jednog svjedoka i uložiti materijalne dokaze, čime će završiti svoj dokazni postupak.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English