Članak

Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Udaranje rukom ili palicom

2. Marta 2011.00:00
Na suđenju Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću, svjedok Tužilaštva Brčko Distrikta kazao je da je prvooptuženi u augustu 1994. godine “vjerovatno” nekoliko puta udario ratnog zarobljenika.

This post is also available in: English

Fadil Žilić, svjedok Tužilaštva, kazao je da je 3. augusta 1994. u jednoj vikendici u Maoči čuvao ratnog zarobljenika Branka Radenkovića, tadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS). Kako je ispričao, u taj objekat, nedugo nakon što je Radenković doveden, došla su obojica optuženih kako bi ga ispitali.

“Iziritiran time što Radenković nije htio ili nije znao da odgovori na ono što su ga pitali, Gušo je u jednom momentu nasrnuo na njega. Tad je skočio i Suljagić kako bi spriječio Gušu da ga udari. Nastala je gužva u kojoj je vjerovatno Gušo jednom ili dva puta uspio rukom udariti Radenkovića”, rekao je Žilić i dodao da ih je potom razdvojio i Radenkovića odveo u pritvor.

Nusret Gušo i Mirsad Suljagić terete se da su u augustu 1994. godine u više navrata u mjestu Maoča sudjelovali u ispitivanju, ponižavanju i fizičkom zlostavljanju ratnog zarobljenika Branka Radenkovića.

Tužilaštvo Brčko Distrikta smatra da su se Gušo i Suljagić “naročito isticali” tokom zlostavljanja i ispitivanja oštećenog, kojeg su tukli “policijskim palicama, rukama, nogama”. Radenković je, kako se dalje navodi u optužnici, početkom decembra 1994. godine iz zatočeništva prebačen u Okružni vojni zatvor u Tuzli.

Tužilaštvo smatra da je Gušo u tom periodu u 108. motorizovanoj brigadi bio pomoćnik komandira za moral u četi Vojne policije, a Suljagić referent bezbjednosti.

Kako je rečeno na ovom ročištu, svjedok Žilić je prije četiri godine, u izjavi datoj Policiji Brčko Distrikta, kazao da je Gušo u tom incidentu zarobljenika udarao palicom.

“Sjećam se da je optuženi Gušo nasrnuo na zatvorenika Radenkovića. Možda ga je tom prilikom udario rukom, ali znam sigurno da ga nije udarao vaspitnom palicom”, istakao je Žilić, nekadašnji pripadnik čete Vojne policije 108. motorizovane brigade Armije BiH (ABiH).

Zbog bolesti branioca jednog od optuženih, suđenje Guši i Suljagiću bit će nastavljeno 31. marta 2011. godine.

M.A.
————————————————————————————————————

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English