Članak

Kos i ostali: Bijele trake preko očiju

25. Februara 2011.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je 16. jula 1995. godine vidio odvođenje Srebreničana prema Vojnoj ekonomiji Branjevo, odakle su se potom čuli pucnji.

This post is also available in: English

 

Bogoljub Gavrić, nekadašnji nastavnik u školi “Kula” u Pilici, rekao je da su 14. jula 1995. godine u tu školu autobusima dovezeni Srebreničani, koji su dva dana poslije odvedeni prema Vojnoj ekonomiji Branjevo.

“Prije dolaska autobusa sa Srebreničanima došlo je do okupljanja lokalne vojske. Njih je bilo 15-ak i bili su naoružani automatskim puškama. Nedugo potom su stigli autobusi sa Srebreničanima. (…) Bilo je 10-ak autobusa, iz kojih je izašlo oko 500 muškaraca, od punoljetstva do 66 godina”, rekao je Gavrić i dodao da je bilo između 10 do 12 autobusa.

Tokom svjedočenja Gavrić je kazao da su u svakom autobusu bila “po dvojica vojnika u pratnji”, te da je među Srebreničanima vidio da su neki imali vojničke i policijske košulje.

Kako je Gavrić ispričao, 16. jula 1995. autobusima su Srebreničani odvezeni prema Vojnoj ekonomiji Branjevo, nakon čega je iz tog pravca čuo paljbu.

“Vojnici su im vezali bijele trake preko očiju i uvođeni su u autobuse s rukama na potiljku. S njima u autobusu su se odvezli i oni vojnici koji su se njime dovezli. Nakon toga čula se artiljerijska pucnjava”, rekao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju za učešće u ubistvima više od 800 Srebreničana u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

U optužnici se navodi da je Kos bio komandir Prvog “bijeljinskog” voda, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a.

Svjedok Gavrić je rekao da je 14. jula, neposredno po dolasku autobusa u Pilicu, ubijen jedan zarobljenik.

“U blizini škole vidio sam da je jedan zarobljenik posrnuo od umora i okliznuo se, nakon čega je jedan od vojnika koji su ih dovezli pomislio da bježi i čuo sam jedan ili dva hica”, prisjetio se Gavrić, dodavši da je 15. jula njegovo tijelo sa još dva ili tri leša vidio pokriveno u blizini škole.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je kazao da nije poznavao te vojnike, te da se ne sjeća da je vidio četvrtooptuženog Goronju.

Gavrić je istaknuo da je tada u neformalnom razgovoru među vojnicima čuo da će Srebreničani biti razmijenjeni, te da je i on sam tako zaključio pošto je Srebrenica bila zaštićena zona UN-a.

Vijeće sigurnosti UN-a je u aprilu 1993. godine usvojio Rezoluciju 819, kojom je Srebrenica proglašena zaštićenom zonom.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. mart 2011. godine, kada Tužilaštvo BiH planira saslušati tri svjedoka.

A.S.

This post is also available in: English