Članak

Karadžić: Dokazi nepristrasnosti

25. Februara 2011.00:00
Na suđenju Radovanu Karadžiću, vještak balističke struke Berko Zečević u nastavku unakrsnog ispitivanja izjavio je da je bila izdata naredba za njegovo ubistvo nakon što je u izvještaju o masakru na pijaci Markale naveo da je pozicija Armije BiH jedna od

This post is also available in: English

šest lokacija s kojih je mogla biti ispaljena granata u februaru 1994. godine.

Zečević je ovo rekao odbacujući tvrdnje optuženog da je dodatna mjerenja vršio kako bi dokazao da granata “nije ispaljena s muslimanske pozicije nego sa srpske”.

“Nisam to uradio da bih isključio jednu poziciju. Sad ću vam nešto reći – zbog toga što sam to stavio, bila je izdata naredba da budem ubijen. Zna se ko je to bio”, rekao je vještak i dodao da je ta osoba preminula prije dvije godine.

Prema optužnici, granata koja je 5. februara 1994. godine eksplodirala na Markalama usmrtivši 66 ljudi, ispaljena je sa položaja Vojske Republike Srpske. Masakr na Markalama jedan je od incidenata koji se Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, stavljaju na teret.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene od 1992. do 1995. godine u BiH.

Zečević je bio na čelu komisije koja je dan nakon eksplozije na pijaci vršila ispitivanja i sačinio je izvještaj u kojem je navedeno da je granata mogla biti ispaljena sa šest pozicija, od kojih je pet srpskih, a jedna Armije BiH (ABiH). Naknadnim analizama vještak Zečević je tri pozicije isključio.

“Rekao sam vam da sam imao ograničeno vrijeme za izradu izvještaja. Tada je situacija bila tako složena da nisu bila moguća dodatna istraživanja”, kazao je Zečević, preciziravši da je dodatne analize obavio 2003. godine na zahtjev Haškog tužilaštva.

Optuženi je više puta sugerisao da je Zečević angažovan u nekoliko slučajeva kako bi “popravio stvari kojima tužilaštva nisu bila zadovoljna”, što je vještak negirao.

Odgovarajući na pitanja optuženog, vještak je objašnjavao kako je bilo moguće da je granata usmrtila i ranila veliki broj ljudi na Markalama, te zbog čega nije bilo moguće da je “eksplodirala na tezgi, da je bila bačena sa susjedne zgrade ili da je stabilizator naknadno postavljen”.

“U vojnoj industriji zabranjeno je vršiti intervencije na upaljaču, ali ako hoćete da budete terorista, da ubijete sugrađane, onda ćete je baciti sa zgrade“, rekao je Zečević.

Na tvrdnju optuženog da metoda kojom je određivao upadni ugao projektila nije naučno verifikovana, Zečević je rekao da ta metoda tada nije bila standardizovana, ali da se sada može smatrati da je usvojena za “dejstva terorista po gradovima”.

“Vaše je pravo da tvrdite da nisam stručan, objektivan, ali ključno je da je stabilizator prodro u tlo, i vi to ne možete pobiti”, rekao je Zečević u odgovoru na jedno od Karadžićevih pitanja.

Uz negodovanje što mu je za unakrsno ispitivanje vještaka odobreno šest od traženih 25 sati, Karadžić je najavio mogućnost da i Odbrana pozove ovog vještaka.

Sudsko vijeće je po završetku Zečevićevog ispitivanja kazalo da će biti ukinuta optužnica koja je protiv njega podnesena zbog odbijanja da svjedoči.  

Na ovom ročištu je nastavljeno ispitivanje Ramiza Mujkića, koje je započeto 17. februara, te će se nastaviti i u petak, 25. februara 2011.

M.T.

This post is also available in: English