Članak

Lokalno pravosuđe – Ristić i Dević: Odgođeno suđenje

23. Februara 2011.00:00
Zbog bolesti jednog od branitelja, nastavak suđenja Lazaru Ristiću i Predragu Deviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću odgođen je za početak marta 2011. godine.

This post is also available in: English

Ristić i Dević se terete da su 10. oktobra 1995., “prema prethodnom dogovoru, naoružani automatskim oružjem”, na lokalnom putu što vodi za Sanski Most zaustavili zaprežna kola na kojima je bilo 15 civila Bošnjaka iz sela Vrše i Lukavice, koji su se vraćali s radne obaveze.

 

Ristić je tada, kako stoji u optužnici, naredio vojnicima i civilima koji su bili na zaprežnim kolima da siđu, nakon čega su on, Petar Arsenić i Dević “na silu, uz prijetnju oružjem”, preuzeli civile, koje su kasnije ubili blizu zaseoka Marjanovići-Domazeti.

 

Arsenić je sklopio sporazum o priznanju krivnje s Tužilaštvom Unsko-sanskog kantona (USK), nakon čega je osuđen na 10 godina zatvora.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 8. mart ove godine.    

Dž.Dž.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English