Članak

Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Agresivni vojnik

17. Februara 2011.00:00
Na suđenju Senadu Ahmetaševiću pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedok Tužilaštva je kazao da je optuženi u novembru 1993. godine ubio ratnog zarobljenika.

This post is also available in: English (English)

Irfan Merdanić, bivši pripadnik Petog koprusa Armije BiH (ABiH), kazao je da je 11. novembra 1993. zarobljen s Hasanom Šarićem, kojeg je nedugo nakon razoružavanja ubio optuženi Ahmetašević.

“Kada smo zarobljeni, pod prijetnjom da će baciti bombu i ubiti nas, pripadnici Narodne odbrane naredili su da odložimo oružje. (…) Bilo je oko 12 vojnika, a jedan od njih je bio posebno glasan i agresivan. On me je udarao i pucao mi između nogu. Naredili su nam potom da legnemo licem okrenutim prema zemlji, što smo i učinili, a nakon čega sam čuo polurafalni pucanj”, rekao je Merdanić.

Svjedok se prisjetio da je tada vidio da je u Šarića pucala “ista osoba koja je bila najagresivnija među njima”.

“Imao je smećkastu kosu i izražajne zeleno-plave oči”, kazao je Merdanić, te u sudnici pokazao na optuženog Ahmetaševića ističući da je on ta osoba.

Senad Ahmetašević, bivši pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), tereti se da je u toku 1993. godine na rezervoaru Johovica na Omića brdu (Velika Kladuša) zarobio pet pripadnika Petog korpusa ABiH.

U optužnici stoji da je Ahmetašević potom ubio razoružanog zarobljenika Hasana Šarića ispalivši na njega više metaka.

Merdanić je rekao i da je kasnije čuo Ahmetaševića kako svojim nadređenim govori da je “morao pucati jer je Šarić pokušao aktivirati bombu”.

Odbrana optuženog je prigovorila na iskaz ovog svjedoka ističući da se “u bitnim činjenicama” razlikuje od izjave koju je dao u julu 2010. godine Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona (USK).

Drugi svjedok Tužilaštva, Sabrija Muslić, istakao je da je i on zarobljen 11. novembra, ali da ne zna ko je tada pucao u njegovog saborca Šarića.

“Kada su nam naredili da legnemo na zemlju, jedan od pripadnika vojske NOAPZB-a mi je nogom stajao na vratu tako da se nisam mogao pomjerati. Čuo sam rafal, a potom su me odveli do neke kuće na ispitivanje. Nakon toga sam skupa s nekoliko njihovih vojnika otišao po tijelo Šarića koje je bilo umotano u deku”, rekao je Muslić.

Ovaj svjedok je dodao da je potom odveden u logor Drmaljevo, gdje je ostao do februara 1994., kada je razmijenjen. U Drmaljevu je, kako je kazao, čuo od drugih zatočenika da je Ahmetašević ubio Šarića.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. mart 2011. godine.       

Dž.Dž.

 

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

Džana Brkanić


This post is also available in: English (English)