Članak

“Pronađen” pasoš Berka Zečevića

16. Februara 2011.00:00
Prebacivanje Berka Zečevića u Haški tribunal ipak će uslijediti sutra, kao što je bilo i planirano, pošto je “pronađen pasoš”, izjavio je za BIRN – Justice Report njegov branilac Duško Tomić.

Tomić je ranije kazao da bi Zečevićevo izručenje moglo biti odgođeno jer nema pasoš, dok su u Ambasadi BiH u Holandiji za BIRN – Justice Report kazali da za ovakav proces “nije ni potrebna putna isprava”.

U bh. institucijama koje su uključene u sprovođenje naloga za hapšenje i prebacivanje Zečevića u Haag nisu mogli potvrditi informacije u vezi s izručenjem.

Zečević, univerzitetski profesor i vještak balističke struke, uhapšen je 11. februara po nalogu Haškog tribunala, koji je protiv njega podigao optužnicu jer je odbio da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću.

Nakon što Zečević bude prebačen u Haag, prema proceduri, biće zakazano ročište na kojem će se izjasniti o krivici, ali je moguće i da optužnica bude poništena.

“Naravno, još uvijek postoji mogućnost da Zečević promijeni mišljenje i prihvati da svjedoči. U tom slučaju Sud može poništiti optužnicu”, objasnila je Nerma Jelačić, portparolka Haškog tribunala.

Duško Tomić je istakao da je Zečević samo tražio da Tribunal smanji broj planiranih sati njegovog svjedočenja zbog zdravstvenih problema koje ima nakon operacije kičme.

“Profesor nikada nije rekao da neće da svjedoči, nego da ne može da izdrži preko pet sati. Ukoliko usliše u Haagu da svjedoči pet sati, on će svjedočiti; ukoliko ne usliše, onda će mu morati suditi”, rekao je Tomić, podsjetivši da je u Tribunalu planirano da Zečević svjedoči pet dana zaredom.

Međutim, u Haškom tribunalu su naglasili da ti navodi ne stoje, jer je Zečević u odgovoru na sudski poziv, prije zdravstvenih, naveo tri druga razloga zbog kojih ne prihvata svjedočenje.

“Svjedok kaže da ne želi da svjedoči, navodeći da je već bio u Haagu pet puta i da je svjedočio na četiri suđenja, da je saradnja sa Tribunalom štetno uticala na njegovu karijeru, da Tužilaštvo nije dobro postupalo prema njemu, te da je imao operaciju kičme prošle godine, zbog čega ne može dugo sjediti”, navodi se u naredbi za pokretanje krivične istrage protiv Zečevića koju je izdalo Sudsko vijeće Haškog tribunala.

U Ambasadi BiH u Holandiji su istakli kako se nadaju da će biti pronađeno rješenje i da će Zečević ipak svjedočiti.

“Nadati se da će profesor Zečević vratiti svoj status svjedoka pred ovim tribunalom i da će se naći rješenje za provedbu procesa svjedočenja na način koji neće dodatno pogoršati zdravstveno stanje 62-godišnjeg profesora Mašinskog fakulteta u Sarajevu”, kazala je Miranda Sidran-Kamišalić, bh. ambasadorka u Holandiji.M.T.