Članak

Jević i ostali: Dokazi o nastradalim Srebreničanima

7. Februara 2011.15:25
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je uložilo 18 materijalnih dokaza o masovnim grobnicama, ekshumacijama i nestalim s područja Srebrenice, koji su ranijih godina korišteni i u postupcima pred Haškim tribunalom.

This post is also available in: English

Među dokazima su i izvještaji koje je Dean Manning, policijski inspektor koji je predvodio tim istražilaca Haškog tribunala, sačinio od 2000. do 2007. godine.

“U izvještaju od 27. novembra 2007. godine ažurirani su podaci o masovnim grobnicama i DNK analizi, a minimalan broj identifikovanih je 4.017”, naveo je tužilac Ibro Bulić prezentujući dokaze.

Prilikom iskopavanja masovnih grobnica, kako se navodi u uloženim izvještajima, pronađeni su fizički dokazi – beton, komadi vrata, slama i slično – koji ukazuju na povezanost sa skladištem u Kravici, gdje je, prema optužnici, strijeljano više od 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Za učešće u ovim ubistvima, kao i prisilnom preseljenju Bošnjaka s područja Srebrenice, sudi se Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću.

Jević je, kako navodi Optužba, bio komandir Centra za obuku “Jahorina” pri Specijalnoj brigadi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir jednog od vodova.

U materijalnim dokazima Tužilaštva navedeni su zaključci o premještanju tijela iz primarnih grobnica, kao i da su na tijelima pronađene rane od vatrenog oružja. U izvještaju iz 2003. godine naveden je broj od najmanje 7.475 nestalih s područja Srebrenice.

Odbrane su se usprotivile uvođenju ovih izvještaja, ocjenjujući da je neprihvatljivo uvoditi materijalne dokaze bez pozivanja svjedoka ili vještaka kako bi ih i branioci mogli ispitati.

“Transkript svjedočenja Deana Manninga je od prije sedam godina, a on je tri godine kasnije bio na grobnici koja je u vezi s ovim predmetom. Mislim da apsolutno nije u redu na ovakav način uvoditi dokaze u jednom predmetu za genocid”, rekao je Đurićev branilac Miodrag Stojanović.

Sudsko vijeće je prihvatilo sve dokumente, pojasnivši da će naknadno cijeniti njihovu dokaznu vrijednost.

Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak, 10. februara 2011. godine, kada je predviđeno saslušanje zaštićenog svjedoka Tužilaštva.

Marija Taušan


This post is also available in: English