Članak

Jević i ostali: Odgođena apelaciona sjednica

12. Januara 2017.12:41
Sjednica Apelacionog vijeća Suda BiH u predmetu za genocid u Srebrenici odgođena je jer optuženi Duško Jević nema glavnog branioca.

Sjednica Apelacionog vijeća je bila zakazana nakon što je Ustavni sud BiH 26. oktobra 2016. djelimično ukinuo presudu Suda BiH kojom su Duško Jević i Mendeljev Đurić 2013. godine osuđeni  za pomaganje u genocidu počinjenom u julu 1995. u Srebrenici. Presuda je ukinuta u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg krivičnog zakona, odnosno krivičnog zakona bivše Jugoslavije. Jević je osuđen na 32, a Đurić na 28 godina zatvora.

Jević je na ročištu kazao da ne želi da ga zastupa Dragan Gotovac, koji je dodatni branilac, te da je o tome Sud obavijestio 4. januara. On je naveo da mu je potrebno dodatno vrijeme da nađe nekog ko je spreman da uđe u predmet i radi na tome. Glavni branilac Jevića na suđenju bila je Vera Lazić, koja je u međuvremenu imenovana za tužioca.

Gotovac je kazao da ne želi da učestvuje u postupku s obzirom na sve okolnosti.

Mirko Božović, predsjedavajući Apelacionog vijeća, dao je Jeviću rok od osam dana da pisanim putem obavijesti Sud o advokatu koji će ga zastupati.

Jević i Đurić osuđeni su zbog učešća u ubistvima zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Kravici i prisilnom premještanju civilnog stanovništva s područja Srebrenice.

Jević je proglašen krivim kao nekadašnji komandant Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske, a Đurić kao komandir čete u ovom centru.

Ustavni sud je ovu presudu djelimično ukinuo jer nije primijenjen zakon bivše Jugoslavije kao blaži, što je jedna u nizu sličnih odluka.

Sjednica Apelacionog vijeća bit će zakazana naknadno.

Albina Sorguč