Članak

Ivanović: Završen dokazni postupak Odbrane

13. Januara 2011.00:00
Ulaganjem 19 materijalnih dokaza, Odbrana Željka Ivanovića, optuženog za genocid u Srebrenici, završila je dokazni postupak.

This post is also available in: English

 

Nakon izvođenja materijalnih dokaza Odbrane, Tužilaštvo BiH je uložilo primjedbe ističući da dokazi nisu relevantni.

 

“Ulažemo prigovor na relevantnost svih dokaza, jer se nijedan ne odnosi na ono što se dešavalo u Srebrenici u julu 1995. godine. Dokazi koje ste danas dobili isključivo su o tome da Srebrenica u tom periodu nije bila demilitarizovana zona, a taj dio priče ne postoji u optužnici protiv Ivanovića”, kazao je tužilac Dubravko Čampara.

 

Tužilaštvo BiH tereti Željka Ivanovića da je učestvovao u zarobljavanju veće grupe muškaraca, te odvođenju i strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, 13. jula 1995. godine.

 

Na ovom ročištu Tužilaštvo je najavilo da će Sudskom vijeću dostaviti transkripte iskaza još dva svjedoka i jednog vještaka sa suđenja Momiru Nikoliću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu.

 

U martu 2006. Nikolić, nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske (VRS), pred MKSJ-om je osuđen na 20 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u julu 1995. u Srebrenici.

 

Suđenje Ivanoviću počelo je krajem augusta 2009. godine.

 

Nastavak ročišta zakazan je za 4. februar ove godine.

D.E.

This post is also available in: English