Članak

Lokalno pravosuđe: Potvrđena optužnica za ratni zločin

11. Januara 2011.00:00
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Zuhdije Dizdarevića zbog zločina počinjenih 1995. godine nad ranjenicima i bolesnicima.

Zuhdija Dizdarević zvani Zule tereti se da je kao pripadnik Prvog bataljona Druge brigade Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) ubio dva pripadnika Armije BiH (ABiH).

U optužnici stoji da je Dizdarević 6. marta 1995. godine, prilikom “čišćenja terena” u rejonu Kumarice (Velika Kladuša), poslije povlačenja pripadnika Petog korpusa ABiH s tog teritorija, pronašao ranjenog pripadnika ABiH, u kojeg je “ispucao kraći rafal, nakon čega je oštećeni preminuo”.

Tužilaštvo smatra da je optuženi 7. marta 1995. godine u istom rejonu pronašao još jednog pripadnika ABiH, u kojeg je ispucao više metaka iz mitraljeza, nakon čega je oštećeni odmah umro.

Prema dostupnim podacima, Dizdarević se brani sa slobode, a optužnicu protiv njega podiglo je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona 30. decembra 2010. godine.Dž.Dž.———————————————————————————————–Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

Povezani članci