Članak

Jević i ostali: Naredba za ubistvo

10. Januara 2011.16:31
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je kao pripadnik Centra za obuku na Jahorini dobio naredbu da ubije dva zarobljenika u Kravici.

This post is also available in: English

Svjedok S-104, koji je u junu 1995. godine uhapšen u Srbiji i vraćen na ratište u BiH, u Centar za obuku “Jahorina” pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), ispričao je da je u julu 1995. bio raspoređen u Kravici (opština Bratunac).

“Ispred magacina u Kravici bilo je ubijenih ljudi. (…) Vidio sam Ilić Zorana pored gomile leševa. Pucao je u gomilu pojedinačnim hicima iz automatske puške. Ništa nismo pitali kad smo vidjeli šta se dešava. Pošli smo da se vratimo nazad, ali nas je komandir Nešković zovnuo i rekao: ‘Vodite ovu dvojicu i ubijte ih tamo’”, ispričao je svjedok, dodavši da “nije ni pomišljao da odbije tu naredbu”, te je sa kolegom iz jedinice usmrtio dvojicu muškaraca civila, i o tome kasnije nije nikome pričao.

S-104 je iskaz dao na suđenju Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, koji su optuženi za učešće u ubistvu više od 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, te prisilnom preseljenju stanovništva s područja Srebrenice.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir jednog od vodova.

Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, također bivšim pripadnicima ovog centra, očekuje se početak suđenja pred Sudom BiH za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici.

Svjedok S-104 je rekao da je bio u vodu čiji je instruktor i komandir bio optuženi Goran Marković, a da je u tom vodu komandir iz grupe dezertera bio Dragan Nešković.

“Od starješina se sjećam da je bio komandir Nešković Dragan, a Goran ne znam da li je tada bio. Njega sam vidio sutradan”, naveo je svjedok, preciziravši da je optuženi dolazio na mjesto na kojem su bili raspoređeni na cesti, 200 metara od hangara.

Govoreći o aktivnostima u Potočarima, S-104 je rekao da je vidio dvojicu pripadnika Centra za obuku kako odvajaju muškarce, a drugi, među kojima je i sam bio, pomagali su ženama da uđu u autobuse.

“Muškarci su upućivani u jednu kuću pored puta… Vidio sam poslije da odlaze. Tad nisam razmišljao zašto se vrši odvajanje”, rekao je zaštićeni svjedok.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 13. januara 2011. godine.

Marija Taušan


This post is also available in: English