Članak

Korićanske stijene: Rješenja o smrti sedam Bošnjaka

4. Novembra 2010.00:00
Na suđenju petorici optuženih za ubistva civila na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH je uložilo 24 materijalna dokaza.

This post is also available in: English

Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH, u spis je uložila rješenja Osnovnog suda u Prijedoru o “proglašenju nestale osobe umrlom” i izvode iz matične knjige umrlih za sedmoricu Bošnjaka koji su posljednji put viđeni 21. augusta 1992. godine.

U spis su uložena rješenja o smrti Šerifa i Fadila Blaževića, Almira i Edina Fazlića, Saida Vehabovića, Elvina Kaukovića i Ahmeta Krkića.

Tužilaštvo smatra da su 21. augusta 1992. godine Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Branko Topola i Marinko Ljepoja sudjelovali u sprovođenju konvoja s više od 1.200 civila iz Prijedora prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali.

Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su u to vrijeme, kako stoji u optužnici, bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Terzić je u spis, između ostalog, uložila mnoštvo dokaza iz Haškog tribunala, kao i spiskove pripadnika interventnog voda SJB-a Prijedor.

“U spiskovima su imena pojedinih optuženih, a spiskove su potpisivali komandiri Dušan Janković i Milutin Čađo”, kazala je tužiteljica.

Dušanu Jankoviću, za kojeg Tužilaštvo BiH smatra da je bio komandir SJB-a Prijedor, zajedno sa Zoranom  Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima interventnog voda, u odvojenom postupku sudi se za zločin na Korićanskim stijenama.

Tužiteljica Terzić je u spis uložila i dvije fotografije ekipe za asanaciju terena na Korićanskim stijenama.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. novembar ove godine.

A.S.

This post is also available in: English