Članak

Dolić: Kontrola nad svjedocima

4. Novembra 2010.16:04
Na suđenju Darku Doliću za ratni zločin počinjen u Prozoru, svjedok Odbrane je kazao da je početkom augusta 1993. godine zajedno sa optuženim bio na borbenoj liniji.

This post is also available in: English

Marko Dedić, bivši pripadnik diverzantskog voda “Jastrebovi” pri brigadi “Rama” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), svjedočeći u korist Odbrane optuženog rekao je da je početkom augusta 1993. godine bio na Makljenu (općina Prozor), te da je, “dok je bio budan, kraj njega bio i Darko Dolić”.

Svjedok je pojasnio da su početkom augusta 1993. godine pripadnici “Jastrebova” išli da pretražuju teren jer je jedan vojnik nestao, a navečer su se vraćali u bazu na Makljenu, gdje su spavali.

“Bili smo ili u pripravnosti ili smo pretraživali teren. Darko Dolić je spavao s nama u bazi”, kazao je svjedok Dedić.

Tužilaštvo BiH tereti Darka Dolića kao bivšeg pripadnika diverzantsko-izviđačkog voda “Jastrebovi” da je krajem jula i početkom augusta 1993. godine u selu Družinovići (općina Prozor) silovao tri žene, te maltretirao i fizički zlostavljao civile bošnjačke nacionalnosti.

Na suđenju Doliću, Odbrana je uložila i nekoliko materijalnih dokaza, među kojima je spisak vojnika voda “Jastrebovi”, te izvješće ratne komisije o silovanju žena u selu Lapsunj (općina Prozor).

Kao materijalni dokaz uložen je i spisak posjetitelja koji su prisustvovali na jednom od suđenja Darku Doliću, sa obrazloženjem Odbrane da time potvrđuju da je riječ o “pripremljenom postupku” jer su dvojica svjedoka koji su ranije saslušani sjedili u sudnici i time “vršili kontrolu nad ostalim svjedocima”.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. novembar 2010. godine.

Erna Mačkić


This post is also available in: English