Članak

Vuković i Tomić: Legitiman cilj

30. Septembra 2009.12:24
Richard Butler, svjedok Tužilaštva koji je videolinkom iz Washingtonadao iskaz na suđenju za genocid u Srebrenici, kazao da mu je poznatoda su pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Šekovići 12. i 13.jula 1995. godine boravili na području Potočara, te osiguravali putnukomunikaciju Bratunac – Konjević Polje.

Butler je u sudnici kazao kako je odred Specijalne policije iz Šekovića bio prebačen na područje Potočara, u blizini Srebrenice, 12. jula 1995. godine, ali da mu nije poznato, “iz sve dokumentacije na raspolaganju”, da su učestvovali u pretresu sela i odvajanju bošnjačkih muškaraca od njihovih porodica.

“Oni su bili razmješteni na tom području Potočara, ali nisu vršili pretrese… Inače, ne vjerujem da sam imao bilo kakve pisane dokaze u vezi s Drugim odredom iz Šekovića”, dodao je Butler.

Tužilaštvo BiH tereti Radomira Vukovića i Zorana Tomića da su, kao pripadnici Drugog odreda Specijalne policije, počinili genocid na području Srebrenice. Prema optužnici, učestvovali su u ubijanju Bošnjaka koji su bili zatvoreni u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica.

Obojica optuženih se terete i za “pretres bošnjačkih sela u okolini Potočara”, te održavanje prohodnosti cesta radi nesmetanog transporta bošnjačkog stanovništva u skladu s planom prisilnog premještanja.

Prema kazivanju svjedoka Butlera, čiji je Izvještaj o vojnim dešavanjima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine uvršten u spis, tadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić je 9. jula 1995. godine dao naredbu za “osvajanje Srebrenice”. Karadžić očekuje početak suđenja pred Haškim tribunalom.

“Nakon izdavanja naređenja od predsjednika Republike da se zauzme Srebrenica, ubrzo su izdata naređenja pripadnicima policije iz Sarajeva da se u Srebrenicu prebace Drugi odred Specijalne policije Šekovići i prva jedinica Posebne jedinice policije (PJP) iz Zvornika”, dodao je Butler.

Svjedok je rekao da je Vojska Republike Srpske (VRS) osvojila Srebrenicu 11. jula 1995. godine, nakon čega je prema teritoriji pod kontrolom Armije BiH krenula kolona “od oko 12.000 do 15.000 Bošnjaka, od kojih je trećina bila naoružana”.

“Kolona je predstavljala vojnu snagu… i, u kontekstu vojne situacije u istočnoj Bosni, smatram da je predstavljala legitiman vojni cilj za napad, uprkos svom mješovitom sastavu”, kazao je Butler.

Svjedok je kazao da su snage Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a, među kojima i Drugi odred Specijalne policije Šekovići, 13. jula 1995. godine postavljene na putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje, u cilju “obezbjeđenja putne komunikacije od napada kolone”.

“Koliko sam upoznat, 13. jula su prve grupe zarobljenih Bošnjaka muškaraca počele dolaziti oko podneva u Kravicu. Dakle, prva grupa je dovezena autobusima, a potom im se pridružila velika grupa zarobljenih muškaraca iz Sandića”, kazao je Butler.

Butler smatra kako su ubistva muškaraca u hangaru Zemljoradničke zadruge Kravica počela oko 17 sati 13. jula 1995. godine, iako je svjestan da određeni “preživjeli svjedoci” tvrde kako je pucanje počelo s “prvim mrakom”.

Naredno ročište zakazano je za 22. oktobar 2009. godine.