Članak

Tomić i Josić: Dobri ljudi

24. Septembra 2009.03:39
Svjedok Tužilaštva kazao da poznaje optužene Ljubu Tomića i Krstu Josića, ali da smatra kako oni ne mogu biti odgovorni za ubistva na području Kozluka.

Borislav Rikanović, svjedok Državnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene u općini Zvornik tokom 1992. godine, kazao je da je čuo kako je u Kozluku “došlo do ubistava Nuhanovića i Ibrahimovića”, ali mu nije poznato ko je to učinio.

“Čuo sam, pričaju dole po Tabancima da su pobijeni. Nije mi poznato kada, ni ko je to uradio… Ne znam jesu li pronađeni sada”, dodao je svjedok Rikanović.

Ljubo Tomić i Krsto Josić, bivši pripadnici Vojske Srpske Republike BiH, terete se da su 26. juna 1992. godine, pucajući iz vatrenog oružja, ubili tri civila Bošnjaka u šumi zvanoj “Marhoši” u mjestu Kozluk, općina Zvornik.

Svjedok je u sudnici kazao da poznaje optužene Tomića i Josića, “kao komšije” iz sela Maleševići u blizini Kozluka, te da su obojica bili pripadnici “srpske vojske”.

Rikanoviću je potom Tužilaštvo prezentiralo iskaz koji je dao Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli 2006. godine, u kojem se navodi da mu je poznato da su ubistva civila u Kozluku izvršena “u šumi iznad sela, od strane srpske vojske”, što je svjedok potvrdio.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Tomićev branilac Petko Pavlović upitao je svjedoka da li poznaje porodicu prvooptuženog, na šta je Rikanović odgovorio da ih poznaje kao “dobre ljude”.

“Tomić je dobar čovjek, nikad nije incidentan bio i nikada mržnje nije imao. Ja ni zamisliti ne mogu da je on nekog ubio”, kazao je svjedok.

Branilac Nenad Rubež, koji zastupa drugooptuženog, upitao je svjedoka da li je ikada razgovarao sa izvjesnim Stojanom Tomićem, te s Nurijom Nuhanovićem o ubistvu njegovog sina Šemse, što je Rikanović negirao.

Naredno ročište zakazano je za 28. septembar 2009. godine, kada će iskaz dati Nurija Nuhanović, jedini očevidac ubistava triju civila u Kozluku.