Članak

Pravosnažna presuda za zločin u Donjoj Drežnici

1. Septembra 2009.06:35
Pred Sudom BiH izrečena pravosnažna presuda kojom je Zijad Kurtović osuđen na 11 godina zatvora za zločin u Drežnici.

Djelimično uvažavajući žalbu branioca optuženog, Apelaciono vijeće Suda BiH je preinačilo prvostepenu presudu “u pravnoj ocjeni i pravnoj kvalifikaciji djela”, dok je visina kazne ostala ista – 11 godina zatvora.

U aprilu 2008. godine Kurtović je proglašen krivim za ratni zločin protiv civila, ratnih zarobljenika i kršenje zakona i običaja ratovanja, te mu je za svako od tih djela izrečena kazna.

Drugostepenom presudom Kurtović je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te uništavanje kulturnih i historijskih spomenika, za što su mu utvrđene kazne od devet, odnosno tri godine zatvora, te jedinstvena kazna od 11 godina.

U ostalom dijelu prvostepena presuda je ostala neizmijenjena.

Kurtović je proglašen krivim po svih 11 tačaka optužnice, za zločine počinjene u oktobru 1993. godine nad vojnicima i civilima hrvatske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u katoličkoj crkvi Svih Svetih u Donjoj Drežnici kod Mostara.

Nepravosnažno je osuđen da je, zajedno s drugim pripadnicima Armije BiH, učestvovao u mučenju, maltretiranju, seksualnom zlostavljanju i ponižavanju zatvorenika, kao i uništavanju vjerskog objekta u kojem su oni boravili.