Članak

Vuković i Tomić: Vatreni navijač

27. Augusta 2009.04:29
Bivši pripadnik policije iz Šekovića, svjedok Odbrane Zorana Tomića, tvrdi da istražitelji SIPA-e nisu korektno uzeli izjavu od njega.

Nedeljko Sekula, svjedok Odbrane Zorana Tomića, u nastavku suđenja za genocid počinjen u julu 1995. godine rekao je da o ubistvima civila u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici nije ništa čuo, te da izjava koju je dao 2005. godine istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sadrži niz “netačnosti”.

“Neću reći da su me prisilili da to potpišem, ali tako je bilo. (…) Ovo što je pisano nisu moje riječi. Oni mi nisu rekli o čemu ćemo razgovarati niti ko su osumnjičeni. Tu izjavu tada nisam ni pročitao jer nisam imao naočale, a nisu mi je ni oni pročitali”, rekao je Sekula, koji je tokom 1995. godine bio pripadnik Drugog odreda Specijalne policije u Šekovićima.

Sekula je u nastavku ispitivanja kazao da je ipak unaprijed znao o čemu će razgovarati sa istražiteljima SIPA-e, te da ga Tomićeva Odbrana nije prisiljavala da svjedoči u korist drugooptuženog.

Radomir Vuković i Zoran Tomić terete se za učešće u zarobljavanju i ubistvima više od 1.000 Srebreničana u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica u Bratuncu. Obojica su, kako stoji u optužnici, bili pripadnici Drugog odreda Specijalne policije u Šekovićima, te su, između ostalog, 13. jula 1995. godine sudjelovali u zarobljavanju i sprovođenju Bošnjaka do Kravice, gdje su potom ubijeni.

“Nisam čuo pucnjeve i detonacije 13. jula 1995. godine, kada sam krenuo prema Sandićima, gdje su bili pripadnici mog odreda, jer sam bio u autu. Po dolasku na put u Sandiće, zatekao sam četvoricu pripadnika minobacačkog odjeljenja i kasnije je došao Tomić, koji je dolazio do njih da zapali cigaretu”, rekao je Sekula.

Ovaj svjedok je dodao da je kasnije vidio Tomića kako s drugim policajcima autobusom napušta Sandiće i odlazi za Konjević Polje. Također je kazao da na putu u Sandićima nije vidio kolone zarobljenika, te da mu tada niko nije rekao da se nešto desilo u Kravici.

Na pitanje Davida Rea, člana Sudskog vijeća, zbog čega se pojedinih događaja od 13. jula 1995. godine sjeća “detaljno”, dok o drugim stvarima ne zna ništa, Sekula je kazao da “to nije ništa neobično”.

“To nije ništa čudno, to što znam da je Tomić dolazio da zapali cigaretu. Mene su zanimali naši ljudi i nisam obraćao pažnju na drugo”, pojasnio je Sekula.

Nikola Milaković, drugi svjedok Tomićeve Odbrane, kazao je da je bio vozač Radeta Čuturića, komandanta Drugog odreda, te da poznaje drugooptuženog kao “vatrenog navijača”.

“Tomić je ranije bio mnogo mršaviji, imao je malo više kose. Bio je vatreni navijač Fudbalskog kluba ‘Partizan’ i po tome ga svi pamte. Kada je bila neka utakmica, kod njega je to bio kao praznik”, kazao je Milaković.

Sudsko vijeće je ispitalo Svetlanu Radovanović, sudsku vještakinju za demografiju, čije je saslušanje počelo 26. augusta 2009. godine, kada je govorila o broju ekshumiranih i identifikovanih posmrtnih ostataka koji se mogu dovesti u vezu sa osobama koje su bile u hangaru u Kravici.

“Na osnovu zapisnika i potvrda o smrti identifikovano je ukupno 856 osoba, od čega je za 95 osoba upisana Kravica kao mjesto smrti. Za ostale osobe ne zna se gdje su ubijene, a takve podatke obično daju porodice, svjedoci…”, kazala je Radovanović.

Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak, 10. septembar 2009. godine.