Članak

Vuković i Tomić: Stare rane

10. Augusta 2009.18:33
Suđenje za genocid nad Bošnjacima počinjen u julu 1995. godine nastavljeno ispitivanjem svjedoka Odbrane čije je saslušanje počelo prošlog mjeseca.

Nakon mjesec dana pauze, nastavljeno je saslušanje Radoslava Stuparevića, svjedoka Odbrane Zorana Tomića, koje je prekinuto jer je Odbrana zahtijevala da im Tužilaštvo dostavi pisanu izjavu na koju su se pozivali tokom unakrsnog ispitivanja ovog svjedoka.

Svjedoka Stuparevića, koji je bio zamjenik komandira Prve čete posebne jedinice policije Zvornik, unakrsno je ispitao branilac prvooptuženog Radomira Vukovića.

Stuparević je na početku svjedočenja kazao da je u julu 1995. godine s pripadnicima Drugog odreda Specijalne policije raspoređen na putu u blizini mjesta Sandići.

Tužilaštvo BiH tereti Vukovića i Tomića, bivše pripadnike Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici. Prema navodima optužnice, dvojica bivših policajaca su 13. jula 1995. godine učestvovala u zarobljavanju i strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, općina Bratunac.

Na ovom ročištu Stuparević je ponovio kako je 12. jula 1995. godine bio na području “kod Žutog mosta”, te da su se neki Bošnjaci predavali, dok je njegova jedinica imala saznanja da se jedna grupa muškaraca “odvojila i krenula kroz šumu”.

“Neki muškarci koji su se predavali imali su rane od mina, najčešće. To sam čuo i od policajaca koji su bili tu. Moglo se vidjeti da su rane starije, nekoliko dana stare”, kazao je Stuparević.

Na ovom ročištu bilo je planirano i saslušanje Milana Jovanovića, svjedoka Odbrane prvooptuženog, koji se nije pojavio u sudnici, a Sudsko vijeće je saopćilo da “nema obavijesti da mu je uručen poziv”.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. august 2009. godine, kada je planirano saslušanje dvaju svjedoka Vukovićeve Odbrane.