Članak

Vuković i Tomić: Svjedok bez zakletve

3. Jula 2009.00:00
Svjedok Odbrane, protiv koga se vodi istraga zbog njegove uloge u zločinu u Srebrenici, tvrdi da nije vidio da je optuženi Zoran Tomić bilo šta uradio zarobljenicima na putu u Sandićima.

This post is also available in: English

Cvijan Ristić, bivši pripadnik Prve čete Posebnih jedinica policije (PJP) iz Zvornika, u julu 1995. godine bio je, s Drugim odredom Specijalne policije, raspoređen na putu u Sandićima, gdje je vidio Zorana Tomića, ali ne kako čini radnje za koje ga tereti optužnica.

Tomića, zajedno s Radomirom Vukovićem, Tužilaštvo BiH tereti da je 13. jula 1995. godine učestvovao u zarobljavanju i ubistvima više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica. Obojica su, prema navodima optužnice, bili pripadnici Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića.

Protiv Ristića, koji trenutno radi kao policajac u Zvorniku, Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog istog krivičnog djela, odnosno učešća u genocidu u Srebrenici. Zbog toga on, odlukom Sudskog vijeća, nije polagao zakletvu prije svjedočenja.

Svjedok je ispričao kako je njegova jedinica 11. jula 1995. godine upućena u Bratunac, gdje su narednog dana dobili zadatak da u mjestu Sandići “obezbjeđuju putnu komunikaciju”.

“Malo prije nas došao je Odred Šekovići i mi smo raspoređeni do njih. Tu smo ostali u toku noći 12. na 13. juli. Imali smo zadatak da obezbjeđujemo nesmetan saobraćaj, i nikakve blokade puta nije bilo”, kazao je Ristić.

Prema optužnici, Vuković i Tomić su učestvovali u “održavanju prohodnosti cesta, zatvaranju i otvaranju za promet u skladu s planom prisilnog preseljenja žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti”.

“Nisam vidio da je Zoran Tomić zatvarao i otvarao cestu, niti je iko to radio”, prisjetio se svjedok.

Ristić je rekao da su 13. jula 1995. godine “nepoznati vojnici, koji nisu bili s naših prostora”, proveli grupu od oko 60 do 70 zarobljenika.

“Koliko znam, Zoran Tomić nije pozivao muslimane na predaju. To bi se znalo. Pričao bi, hvalio bi se. Nisam vidio da ikome oduzima zlato i novac, i sto posto sam siguran da nisam viđao da je maltretirao zarobljenike”, ustvrdio je svjedok.

Tužilaštvo BiH smatra da je Tomić 13. jula 1995. godine “učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka koji su pokušali da pobjegnu iz zaštićene zone”, te ih pretresao “oduzimajući im novac i vrijednosti” i naredio da odlože hranu, odjeću i ostalo što su imali u torbama.

Prema Ristićevom iskazu, predvečer 13. jula, PJP je povučena u Bratunac, a Odred Šekovići je “otišao prema Zvorniku”.

Odgovarajući na pitanja članova Sudskog vijeća, svjedok je rekao da je za ubistva u Kravici čuo iz medija 2005. godine.

“Prošlo je dugo vremena, čovjek ne obraća pažnju šta se desilo. Nije me interesovalo to”, zaključio je Ristić.

Na narednom ročištu, 8. jula 2009. godine, Odbrana prvooptuženog Vukovića planira saslušati dva svjedoka.

This post is also available in: English