Članak

Hodžić: Komandant bez moći

22. Juna 2009.00:00
Tokom više od godinu dana, Odbrana Ferida Hodžića saslušala ukupno sedam svjedoka, koji su kazali da optuženi nije odgovoran za zločine počinjene u zatvoru “Štala” u Rovašima.

This post is also available in: English

Piše: Aida Alić

Izvođenje dokaza Odbrane Ferida Hodžića, bivšeg komandanta Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica, okončano je nakon godinu dana, te je iznošenje završnih riječi strana u postupku zakazano za 23. juni 2009. godine.

Hodžić se tereti da je od maja 1992. do 26. januara 1993. godine sudjelovao u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Cerskoj, općina Vlasenica.

“Situacija u Cerskoj je bila jako teška, skoro nezamisliva. Tu je bilo niz samoimenovanih komandanata jer Glavni štab Armije BiH nije nikoga imenovao. Ukoliko je u takvoj situaciji Ferid Hodžić uradio nešto, uradio je to samo iz želje za pomoći, uz dobre namjere, s ciljem spasa civila na tom području”, rekao je Vahid Karavelić, svjedok Odbrane.

Uz Karavelića, Odbrana optuženog je za godinu dana, koliko je trajalo izvođenje dokaza, saslušala još šest svjedoka i jednog vještaka. Veliki dio suđenja Hodžiću je odgađan jer je u junu 2008. godine pretrpio srčani udar.

Mada je u novembru 2008. promijenjen član Sudskog vijeća koje zasjeda na suđenju Hodžiću, uz saglasnost Tužilaštva i Odbrane dokazni postupak nastavljen je saslušanjem novih svjedoka.

U optužnici se navodi da je Hodžić naredio da se civili i ratni zarobljenici, pripadnici vojske takozvane Srpske Republike BiH, drže u zatvoru “Štala” u zaseoku Rovaši, gdje su bili izloženi nehumanim uslovima i nečovječnom postupanju. Također u optužnici stoji da je optuženi znao za zločine počinjene u tom zatvoru, ali da ih nije spriječio niti kaznio počinioce.

Svjedoci Odbrane su isticali da Hodžić nije imao nikakvu “službenu ulogu” u TO-u Vlasenica, te da “Štala” nije bila zatvor, nego “lokalni pritvor” u kojem su bili zatvoreni Srbi i Bošnjaci.

“Činjenica je da je Ferid Hodžić do rata bio komandant Patriotske lige u Vlasenici i komandant TO-a te opštine. Nakon 8. aprila 1992. godine i donošenja odluke Predsjedništva BiH o ukidanju Patriotske lige, postavljani su novi komandanti opštinskih TO-a, a Hodžić nikada nije imenovan na tu funkciju”, rekao je Karavelić.

U Cerskoj su, kako su kazali svjedoci, odlukom “izbjegličkih stručnjaka” formirani ratni sud, tužilaštvo i mjesta za pritvor zatvorenika.

“Sudija ratnog suda Ramiz Durić je postavio Radifa Mujanovića za upravnika tog logora, tako da vojska nije imala nikakve nadležnosti u tom pritvoru”, kazao je svjedok Sejfudin Hodžić.

Kako su govorili svjedoci Odbrane, Ferid Hodžić nije imao “efektivnu kontrolu“ nad zatvorenicima u “Štali”, te su pojedine osobe tu bile dobrovoljno zatvorene.

“Obavljen je razgovor s Radetom Pejićem zvanim Mišo, koji nije htio predati lovačku pušku, i pristao je da bude u ‘Štali’ dok ne dođe do razmjene, to jest nije pristao da bude sastavni dio Teritorijalne odbrane ili Civilne zaštite”, rekao je Salih Jusić.

Ovaj svjedok je također kazao da nije čuo za premlaćivanja i zlostavljanja zatvorenika, te da je zajedno s Hodžićem bio član Kriznog štaba u Vlasenici.

“Bilo je i Srba i Bošnjaka koji su odbili mobilizaciju. Oni se po uslovima boravka nisu razlikovali od nas. I mi smo spavali po štalama. Nije postojao način da se obezbijede neki bolji uvjeti”, rekao je svjedok Hodžić.

O funkciji koju je optuženi obavljao tokom 1992. godine govorio je i svjedok Fajko Kadrić, koji je kazao da je Hodžić bio komandant Zajedničkog štaba TO-a Vlasenica koji “nije mogao nikome ništa nametnuti, osim eventualno pomoći ako gori neko selo ili nešto”.

U obilazak zatvora “Štala” odlazio je tadašnji policajac iz Cerske Džemail Babić, koji je, svjedočeći u Hodžićevu korist, kazao da nije na zatvorenicima primijetio tragove maltretiranja. Također je dodao da je provedena istraga nakon smrti Dušana Čestića u tom zatvoru, kojom je utvrđeno da se “objesio”.

Pripadnici TO-a Republike BiH, kako stoji u optužnici, dolazili su u zatvor “Štala”, gdje su fizički i psihički zlostavljali civile i ratne zarobljenike srpske nacionalnosti, s čime je bio upoznat i Hodžić. Jedna osoba je usljed premlaćivanja preminula.

“Čuvari su imali pravilnik za ponašanje, a i svakodnevno je zatvorenicima donošena hrana. Sjećam se da sam to gledao s prozora – bilo mi je jako teško to gledati kad sam bio gladan”, kazao je svjedok Hodžić.

Sudsko vijeće je, pred kraj dokaznog postupka na suđenju Feridu Hodžiću, suočilo Merimu Telalović, svjedokinju Odbrane, i Begu Uvalića, dodatnog svjedoka Tužilaštva BiH, koji su govorili o dešavanjima u Cerskoj i odgovornosti optuženog Hodžića.

Tada je Telalović kazala da je predsjednik Ratnog predsjedništva Cerske bio Uvalić, dok je on istakao da je optuženi bio predsjednik, te da je taj organ formiran po njegovom nalogu.

Pošto je Uvalić negirao da je bio predsjednik Ratnog predsjedništva, Zlatko Dugandžić, vještak grafolog, na zahtjev Odbrane je obavio vještačenje nekoliko potpisa s dokumenata tog organa i TO-a Vlasenica. Analizom potpisa na dokumentima Dugandžić je utvrdio da pripadaju svjedoku Uvaliću.

Svjedočeći u korist Tužilaštva, Uvalić je rekao da je optuženi “odredio gdje će biti zatvor” u Rovašima, te da je od aprila 1992. godine “sve bilo pod kontrolom” Hodžića.

“Uvalić je volio moć. Sredinom jula 1992. godine, on je postavio na mjesto komandanta Ceranskog odreda Bećira Mehanića, koji je bio mnogo aktivniji i popularniji od Hodžića. Od tada je Hodžić marginaliziran i nema moć”, kazala je Telalović.

Aida Alić je novinarka BIRN – Justice Reporta. [email protected] Justice Report je BIRN-ova sedmična online publikacija.

Povezani članci

This post is also available in: English