Članak

Određen pritvor Željku Ivanoviću

6. Juna 2009.11:24
Državni sud odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenom za genocid počinjen u Srebrenici.

Željku Ivanoviću zvanom Arkan, kojeg Tužilaštvo sumnjiči za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor. Prema ovoj odluci, pritvor može trajati do 4. aprila.

Ivanović je navodno bio pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići u julu 1995. godine, te se sumnjiči da je, zajedno sa ostalim pripadnicima tog odreda, iz automatskog oružja, puškomitraljeza i bombama usmrtio najmanje 1.000 Bošnjaka u skladištu Zemljoradničke zadruge Kravica, općina Bratunac.

Pritvor mu je određen na prijedlog Tužilaštva BiH, a nakon što je Sud utvrdio da “postoji osnovana sumnja da je Ivanović počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret”.

Osim toga, Sud BiH je ocijenio da postoji i opasnost od bjekstva, te narušavanja javnog reda. Uz to, pritvor mu je određen i zbog visine zaprijećene kazne koja, s obzirom na djelo za koje se sumnjiči, može biti 10 i više godina zatvora.

Ivanovića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili 4. marta 2009. godine u mjestu Mokro, rejon Pale, tri godine nakon što je za njim raspisana međunarodna potjernica.

Za genocid u Srebrenici već je pred Sudom BiH pocesuirano 10 bivših pripadnika Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića. U julu 2008. godine Sud BiH je nepravosnažno osudio na po 42 godine zatvora Milenka Trifunovića, Aleksandra Radovanovića i Branu Džinića; na 40 godina Miloša Stupara, Slobodana Jakovljevića i Branislava Medana, dok je Petru Mitroviću izrečena kazna u trajanju od 38 godina zatvora.

Istom presudom krivnje su oslobođeni Velibor Maksimović, Dragiša Živanović i Miladin Stevanović te im je ukinut pritvor odmah nakon izricanja presude.

Trenutno se pred Sudom BiH vodi predmet protiv Radomira Vukovića i Zorana Tomića, također bivših pripadnika Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, koji se terete da su 13. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju, odvođenju i ubistvu više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, općina Bratunac.