Članak

Kujundžić: Najavljena izmjena optužnice

25. Maja 2009.01:17
Nakon uvođenja nekoliko dodatnih dokaza Odbrane, Tužilaštvo BiH najavilo da će izmijeniti optužnicu protiv Predraga Kujundžića.

Tužilaštvo BiH je najavilo izmjene optužnice protiv Predraga Kujundžića, koje će iznijeti na ročištu 3. juna ove godine. Istog dana će Odbrana predložiti eventualne dodatne dokaze.

Postojećom optužnicom Kujundžić se tereti, kao bivši komandant jedinice “Predini vukovi”, za napade na nesrpsko stanovništvo s područja općine Doboj tokom 1992. i 1993. godine, te za ubistva, progon i druga nečovječna djela. Tereti se i za odvođenje i maltretiranje civila u logoru “Perčin disko”, kao i za silovanje i držanje u ropstvu zaštićene svjedokinje 2.

Tužilaštvo BiH je odustalo od saslušanja svjedoka Hasana Kržalića utvrdivši da “nema osnova za izvođenje tog dokaza”, te tako okončalo iznošenje dodatnih dokaza.

Odbrana je kao dodatne dokaze uvela nekoliko dokumenata koji se odnose na osnivanje Srpske opštine Doboj u martu 1992. godine, te izbor rukovodećih funkcionera.

Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, najavio je da bi iznošenje završnih riječi moglo početi 22. ili 25. juna 2009. godine, nakon čega bi u roku u tri dana trebala biti izrečena presuda.