Članak

Golubović: Prijedlog za odbranu sa slobode

14. Maja 2009.14:48
Na suđenju za zločine u Foči, Odbrana i optuženi Blagoje Golubović iznijeli prijedlog za njegovo puštanje da se brani sa slobode, čemu se usprotivilo Tužilaštvo BiH.

This post is also available in: English

Odbrana Blagoja Golubovića, kao i sâm optuženi, predložila je da se on u nastavku procesa brani sa slobode. Odluku o ovom prijedlogu Sudsko vijeće će donijeti naknadno.

“Predlažemo da se javlja jednom ili više puta dnevno u policiju u Miljevini. Optuženi vas moli da ga pustite da se brani sa slobode jer je u pitanju egzistencija njegove porodice”, rekao je Bajro Čilić, Golubovićev branilac.

Optuženi Golubović je istakao da nema namjeru bježati jer je BiH njegova domovina, te da “hoću časno dokazati da sam nevin”.

Tužilaštvo BiH se usprotivilo ovom prijedlogu, istaknuvši da i dalje postoje okolnosti koje opravdavaju pritvor.

Tužilaštvo tereti Golubovića da je, zajedno sa svojim bratom Rankom, te braćom Rankom i Rajkom Vukovićem, krajem maja 1992. godine učestvovao u ubistvima dvoje civila u selu Podkolun, općina Foča.

Pred Sudom BiH braća Vuković su nepravomoćno osuđeni za isti zločin na po 12 godina zatvora, nakon čega im je presuda ukinuta i potom je počelo obnovljeno suđenje.

Golubović je, nakon raspisivanja međunarodne potjernice, uhapšen u aprilu 2008. u Novom Sadu, gdje je zadržan devet mjeseci i potom, u januaru 2009. godine, izručen pravosudnim organima BiH.

Tužilaštvo je iznijelo prijedlog za prihvatanje činjenica utvrđenih u nekoliko slučajeva pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) zbog ekonomičnosti postupka. Odbrana se tome usprotivila ističući da te utvrđene činjenice “nisu vezane za optuženog”.

Odluku i o ovom prijedlogu Sudsko vijeće će naknadno donijeti.

Na ročištu je bilo planirano saslušanje Pašane Sejfić, svjedokinje Tužilaštva, koja se nije pojavila zbog navodnog odlaska na godišnji odmor.

“Ovaj svjedok odbija suradnju s Tužilaštvom i moram kazati da sumnjam u te navode. Zbog toga bih zamolio da se u Općini Novi Grad, gdje je uposlena, provjeri da li je zaista na godišnjem i, ukoliko to ne bude tačno, zahtijevali bismo njeno privođenje”, rekao je tužilac Behaija Krnjić.

Sudsko vijeće je istaklo da će provjeriti navode o izostanku svjedokinje Sejfić, nakon čega će odlučiti da li će se izvršiti njeno privođenje na ročište.

Dosadašnji svjedoci Tužilaštva spominjali su svjedokinju Sejfić i istakli da je u maju 1992. godine bila u selu Podkolun kada su ubijeni civili za čiju se smrt tereti Golubović.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 19. maj 2009. godine, kada je predviđeno saslušanje dvaju novih svjedoka.

Povezani članci

This post is also available in: English