Članak

Mihaljević: Obnovljeno suđenje

12. Maja 2009.11:22
Uvažavajući žalbu Tužilaštva BiH, Apelaciono vijeće ukinulo oslobađajuću presudu Zdravku Mihaljeviću i odredilo ponovno održavanje pretresa.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo je žalbu Državnog tužilaštva, te ukinulo prvostepenu presudu kojom je Zdravko Mihaljević oslobođen odgovornosti za zločine protiv čovječnosti počinjene tokom 1993. godine na području općine Kiseljak, te odredilo ponovno održavanje pretresa.

Tužilaštvo tereti Mihaljevića da je, kao pripadnik Druge bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i zapovjednik Postrojbe za posebne namjene “Maturice”, učestvovao u napadu, ubistvima i mučenjima civila u naselju Tulice, općina Kiseljak.

U rješenju kojim se ukida prvostepena presuda, Apelaciono vijeće navodi da je osnovan prigovor Tužilaštva o pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju, zbog toga što način na koji je Sudsko vijeće cijenilo dokaze i zaključci koje je donijelo “nisu takvog kvaliteta da isključuju svaki drugi zaključak, već ostavljaju sumnju u pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja”.

“Opravdano se žalbom tužioca ukazuje da je prvostepeno vijeće propustilo sagledati cjelovitost iskaza svjedoka C, na način da se nije adekvatno obračunalo s njegovim ostalim iskazima koji su dio dokaznog materijala, čime je ovo vijeće dovedeno u sumnju u pogledu pravilnosti utvrđenog činjeničnog stanja”, navodi se u rješenju.

Zaštićeni svjedok C tokom suđenja iskaz je dao u korist Tužilaštva, a potom i Odbrane. Oba puta javnost je bila isključena s njegovog svjedočenja.

Apelaciono vijeće uvažilo je i prigovor Tužilaštva da je prvostepeno vijeće pogrešno utvrdilo činjenicu o “Mihaljevićevoj pripadnosti, odnosno svojstvu zapovjednika ‘Maturica’ u inkriminisano vrijeme”, budući da se u prvostepenoj presudi navodi kako Tužilaštvo “nije uspjelo dokazati naredbodavnu ulogu optuženog”.

“U pogledu ovog žalbenog prigovora, Apelaciono vijeće smatra da prvostepeno vijeće nije dalo jasne i uvjerljive razloge u pogledu dokazanosti ove činjenice, odnosno da je propustilo da cijeni izvedene dokaze o ovoj okolnosti u njihovoj međusobnoj povezanosti. Konkretno, sud se trebao referisati na materijalne dokaze o ovoj činjenici i iste dovesti u vezu sa iskazima svjedoka Odbrane”, navodi se.

Prigovori Tužilaštva o povredama Zakona o krivičnom postupku Apelaciono vijeće smatralo je neosnovanim, te ih je odbilo.

This post is also available in: English