Članak

Ivanović: Prijedlog za produženje pritvora

2. Aprila 2009.08:42
Tužilaštvo BiH zatražilo da Željko Ivanović ostane u pritvoru još dva mjeseca.

Državno tužilaštvo podnijelo je Sudu BiH prijedlog da Željku Ivanoviću, koji se sumnjiči za genocid u Srebrenici, produži pritvor za još dva mjeseca.

Sud će odluku donijeti naknadno.

Željko Ivanović uhapšen je pod sumnjom da je u julu 1995. godine, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, učestvovao u zarobljavanju, a potom i strijeljanju više od 1.000 muškaraca iz Srebrenice u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica.

“Tužilaštvo je saslušalo zaštićenog svjedoka X, ključnog u ovom predmetu. On je istakao da je dobio prijetnje da će mu, ukoliko bude svjedočio, porodica biti likvidirana. Smatramo da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao stupiti u kontakt s drugim osumnjičenima i svjedocima i izvršiti utjecaj na njih”, kazao je tužilac Dubravko Čampara.

Čampara je dodao kako su se u ovom slučaju pojavile “nove okolnosti”, te da ih je svjedok X obavijestio da mu je napadnuta kuća i podmetnut požar.

“Tužilaštvo paušalno podmeće priče o svjedoku X. Moj branjenik ni na koji način nije pokušao utjecati na njega”, kazao je Mithat Kočo, branilac osumnjičenog, koji se usprotivio prijedlogu Tužilaštva, istaknuvši da je “lišen činjeničnog i faktičkog osnova”.

Nakon izlaganja Odbrane, Sud je pitao advokata kako im je poznato ko je svjedok X, budući da Tužilaštvo, po zakonu, može otkriti njegove podatke “desetak dana prije svjedočenja”.

Kočo je rekao kako “pretpostavljaju” ko bi to mogao biti “na osnovu spiska pripadnika Drugog odreda”.