Članak

MKSJ/ICTY: Župljanin želi privremeno na slobodu

20. Marta 2009.00:00
Na statusnoj konferenciji održanoj pred Vijećem Tribunala u Haagu, Stojan Župljanin zatražio da priprema svoju odbranu na slobodi.

This post is also available in: English

Stojan Župljanin, kojeg Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) tereti, zajedno s Mićom Stanišićem, za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata, zatražio je od ovog suda da mu dozvoli da svoju odbranu “priprema na slobodi”.

Budući da je Župljanin svoj prijedlog iznio usmeno na statusnoj konferenciji, Vijeće ga je uputilo da im taj zahtjev podnese “kroz odgovarajuće procedure i kanale”.

Župljanin je nakon devet godina skrivanja uhapšen u junu 2008. na području Srbije, a Stanišić se predao u martu 2005. godine.

Iako je Vijeće istaklo da bi trebalo obaviti sve pripreme kako bi suđenje Župljaninu i Stanišiću počelo prije ljetne pauze, optuženi Župljanin smatra da početak suđenja “nije ni na vidiku”.

“Moja odbrana je u povoju i trebat će dosta vremena da stane na noge. Odbrana ne funkcioniše, a pred nama su tone dokaznog i kvazidokaznog materijala. Pred nama je rudarski, danonoćni posao, a ja moram da dokažem svoju nevinost, jer sam zaista nevin”, kazao je Župljanin.

Tužilaštvo u Haagu dvojicu optuženih tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, te progon, istrebljenje, ubistva, mučenja i nehumana djela tokom rata u BiH, od 1992 do 1995. godine. Stanišić je u to vrijeme bio ministar unutrašnjih poslova Srpske Republike BiH, dok je Župljanin bio načelnik regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci, te savjetnik predsjednika RS-a za unutrašnje poslove.

U julu 2008. godine Stanišiću je dozvoljeno da se brani sa slobode, te on nije prisustvovao ovoj statusnoj konferenciji.

“Stanišić svoju odbranu priprema već pet godina, i to većinom sa slobode. Stoga bih predložio Vijeću da razmisli o mogućnosti da me pusti na privremenu slobodu, čime bih bar djelimično bio u istoj situaciji kao on. Duboko vjerujem da od početka suđenja u ovoj godini neće biti ni riječi, a ako se intenzitet moje odbrane nastavi ovako, vjerujem, ni u sljedećoj”, kazao je Župljanin.

This post is also available in: English