Vijest

Podrška “nevino osuđenim”

27. Februara 2009.18:41
Nepravomoćna presuda Suda BiH za zločine počinjene u logoru Vojno i dalje izaziva buru reakcija hrvatskih udruga.

Nakon što je Sud BiH nepravomoćno osudio Marka Radića, Damira Brekala, Dragana Šunjića i Mirka Vračevića zbog zločina počinjenih u logoru Vojno, reakcije različitih hrvatskih udruga se ne stišavaju, te se najavljuju protesti i blokade graničnih prijelaza.

Tako su u četvrtak, 26. februara, na širem području grada Mostara osvanuli plakati podrške četvorici nepravomoćno osuđenih, a koji još uvijek, kako saznaje Justice Report, nisu uklonjeni.

“Plakati su primijećeni na širem lokalitetu Mostara i policija radi na utvrđivanju počinilaca”, istakao je Srećko Bošnjak, glasnogovorik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanske županije.

Na plakatima se nalaze fotografije četvorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su krajem februara osuđeni na ukupno 80 godina zatvora, a ispod kojih je napisano “nevino osuđeni”.

Pred Sudom BiH su 20. februara 2009. godine nepravomoćno osuđeni Radić, bivši zapovjednik Prve bjelopoljske bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na 25 godina; Šunjić, bivši dozapovjednik zatvora u Vojnom, na 21; Brekalo, bivši vojnik, na 20; te Vračević, bivši stražar, na 14 godina zatvora.

“Nezadovoljni smo radom Suda BiH jer je pristrasan. Sve udruge i žitelji Bijelog Polja su nezadovoljni i smatramo da je Sud zauzeo samo bošnjački stav, ali ne i stav Odbrane. Ova presuda ne smije i neće ostati takva, jer nije u redu”, ističe za Justice Report Željka Zovko, tajnica hrvatske Udruge logoraša Domovinskog rata.

Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja pripadnika HVO-a je nakon izrečene presude uputila pismo predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso i glavnom tužitelju Tužilaštva BiH Miloradu Barašinu.

U otvorenom pismu se navodi da presuda Suda BiH sadržava “netačne navode” o zločinima počinjenim na području Bijelog Polja, te da pravosudne institucije “nisu istražile zločine nad Hrvatima i kaznile njihove počinioce”.

Hrvatske udruge najavile su proteste i blokade graničnih prijelaza ukoliko se u žalbenom postupku ne oslobode krivice četvorica nepravomoćno osuđenih.

“Žrtve su zadovoljne jer su imale snage progovoriti o počinjenim zločinima, a mi svakako vjerujemo u pravdu i Sud BiH”, kazala nam je Saja Čorić, bivša zatočenica logora Vojno.