Članak

OHR promijenio Zakon o krivičnom postupku

23. Februara 2009.00:00
Visoki predstavnik u BiH donio amandman na Zakon o krivičnom postupku BiH, kako bi spriječio puštanje na slobodu optuženih za ratne zločine.

This post is also available in: English

Miroslav Lajčak, Visoki predstavnik u BiH, donio je amandman na Zakon o krivičnom postupku (ZKP) BiH kojim se omogućava da optuženi ostanu u pritvoru do 15 mjeseci nakon izricanja prvostepene presude.

“Bez ovoga amandmana, tri osobe koje su u prvoj instanci osuđene za ratne zločine trebalo bi da budu puštene na slobodu krajem februara 2009. godine”, navodi se u saopćenju Ureda Visokog predstavnika (OHR).

Prema dosadašnjim odredbama ZKP-a, optuženi su mogli ostati u pritvoru devet mjeseci nakon izricanja prvostepene presude, te su zbog toga do sada četiri osobe izricanje drugostepene presude za ratne zločine dočekale na slobodi.

Nedavno je Serge Brammertz, glavni haški tužilac, uputio pismo pravosudnim organima BiH u kojem je izrazio zabrinutost zbog mogućeg puštanja na slobodu Željka Mejakića, Momčila Grubana i Duška Kneževića, koji su u maju 2008. nepravosnažno osuđeni na ukupno 63 godine zatvora zbog zločina počinjenih u prijedorskim logorima.

“Imajući u vidu urgentnost ovog pitanja, Visoki predstavnik je bio prisiljen da djeluje kako bi zaštitio Dejtonski mirovni sporazum, osigurao saradnju s Međunarodnim krivičnim tribunalom i sigurnost građana Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju OHR-a.

Prema amandmanu koji je Lajčak donio, optuženi nakon izricanja prvostepene presude mogu ostati u pritvoru “devet mjeseci”, osim u složenim predmetima kada Apelaciono vijeće može produžiti pritvor za još najduže šest mjeseci.

This post is also available in: English