Članak

15 godina poslije

5. Februara 2009.00:00

This post is also available in: English

Dana 5. februara 1994. godine, u masakru koji je počinjen na sarajevskoj pijaci Markale, poginulo je 67 Sarajlija, dok ih je 142 teže i lakše ranjeno.

Tačno prije 15 godina, u 12:30, s položaja na kojima su bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) u centar grada ispaljena je granata koja je kriva za jedan od najvećih masakara tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.


Povodom obilježavanja ove godišnjice, u Sarajevu je organizovana komemorativna sjednica i polaganje vijenaca na mjestu stradanja.


Ove godine, 15. januara, iz pritvorske jedinice u Haagu, Stanislav Galić, koji je, pored ostalog, osuđen i zbog ovog zločina, upućen je u Njemačku na odsluženje doživotne zatvorske kazne.


General-major Galić, koji je bio komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske u periodu od novembra 1992. do augusta 1994., prvobitno je osuđen na 20 godina zatvora, a u novembru 2006., nakon žalbe, kazna je preinačena u doživotnu.


Pored ostalog, u presudi Galiću spominje se i masakr na Markalama.

“Pretresno vijeće je čulo iscrpno svjedočenje o tom incidentu. Proučili smo istrage koje je nakon tog incidenta vodilo osoblje Ujedinjenih nacija i tamošnji istražitelji, kao i analize vještaka koje su pozvale strane u postupku. Iznijet je niz novih podataka. Većina članova Vijeća je zaključila da je minobacačka granata koja je prouzrokovala eksploziju ispaljena s područja pod kontrolom SRK-a. Bio je to razorni napad na civilni cilj”, navodi se u presudi.

Istom odlukom ustanovljeno je da su građani Sarajeva “napadani direktno ili neselektivno s područja pod kontrolom SRK-a… Ono što je poznato jeste da su ubijene stotine civila, a hiljade ih je ranjeno u snajperskim incidentima i granatiranju tokom dvogodišnjeg razdoblja koje je obuhvaćeno optužnicom. Neznatan dio tih incidenata – samo neznatan dio – mogao je biti posljedica slučaja”.

Pored Galića, za granatiranje Sarajeva tereti se i Radovan Karadžić, koji čeka početak suđenja u Haagu nakon što je 2008. uhapšen u Beogradu, nakon 13 godina skrivanja.

Galić je za sada jedina osoba osuđena zbog masakra na sarajevskoj pijaci.

Petog februara 1994. godine na Markalama su poginuli: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selma Kovač, Ibro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Sabit Rizvo, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.

This post is also available in: English